Διάστημα: Ο νεογέννητος πλανήτης των 3 εκατ. ετών που αλλάζει όσα ξέραμε μέχρι σήμερα


Έναν νεογέννητο πλανήτη που χρειάστηκε μόνο 3 εκατομμύρια χρόνια για να σχηματιστεί, εντόπισαν οι αστρονόμοι, σε μία ανακάλυψη που αλλάζει τα δεδομένα.

Οι αστρονόμοι εντόπισαν σε τροχιά γύρω από ένα νεαρό αστέρι έναν νεογέννητο πλανήτη που χρειάστηκε μόνο 3 εκατομμύρια χρόνια για να σχηματιστεί – αρκετά μικρό διάστημα με κοσμικούς όρους – σε μια ανακάλυψη που αμφισβητεί την τρέχουσα κατανόηση της ταχύτητας σχηματισμού των πλανητών.

Αυτός ο σχηματισμός, που υπολογίζεται σε περίπου 10 έως 20 φορές τη μάζα της Γης, είναι ένας από τους νεότερους πλανήτες πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα – που ονομάζονται εξωπλανήτες – που ανακαλύφθηκε ποτέ. Βρίσκεται δίπλα στα υπολείμματα του δίσκου του πυκνού αερίου και της σκόνης που περιβάλλει το άστρο ξενιστή – που ονομάζεται πρωτοπλανητικός δίσκος – που παρείχε τα συστατικά για να σχηματιστεί ο πλανήτης.

Το αστέρι που περιστρέφεται αναμένεται να γίνει ένας αστρικός τύπος που ονομάζεται «πορτοκαλί νάνος», λιγότερο καυτός και λιγότερο συμπαγής από τον ήλιο. Η μάζα του αστεριού είναι περίπου 70% εκείνης του ήλιου και έχει περίπου τη μισή λάμψη. Βρίσκεται στον Γαλαξία μας, περίπου 520 έτη φωτός από τη Γη. Ένα έτος φωτός είναι η απόσταση που διανύει το φως σε ένα χρόνο, 9,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα.

«Αυτή η ανακάλυψη επιβεβαιώνει ότι οι πλανήτες μπορούν να αποκτήσουν συνεκτική μορφή μέσα σε 3 εκατομμύρια χρόνια, κάτι που προηγουμένως ήταν ασαφές καθώς η Γη χρειάστηκε 10 έως 20 εκατομμύρια χρόνια για να σχηματιστεί», δήλωσε η Μάντισον Μπάρμπερ, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα φυσικής και αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο. της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Nature.

«Δεν ξέρουμε πραγματικά πόσος χρόνος χρειάζεται για να σχηματιστούν πλανήτες», πρόσθεσε ο αστροφυσικός του UNC και συν-συγγραφέας της μελέτης Άντριου Μαν. «Γνωρίζουμε ότι οι γιγάντιοι πλανήτες πρέπει να σχηματίζονται γρηγορότερα από ό,τι διαχέεται ο δίσκος τους γιατί χρειάζονται πολύ αέριο από τον δίσκο. Αλλά οι δίσκοι χρειάζονται 5 έως 10 εκατομμύρια χρόνια για να διαλυθούν. Άρα σχηματίζονται πλανήτες σε 1 εκατομμύριο χρόνια; 5; 10;»

Ο πλανήτης, με τα ονόματα IRAS 04125+2902 b και TIDYE-1b, περιφέρεται γύρω από το άστρο του κάθε 8,8 ημέρες σε απόσταση περίπου το ένα πέμπτο που χωρίζει τον εσωτερικό πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος Ερμή από τον ήλιο. Η μάζα του βρίσκεται ανάμεσα σε αυτή της Γης, του μεγαλύτερου από τους βραχώδεις πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, και του Ποσειδώνα, του μικρότερου από τους πλανήτες αερίου. Είναι λιγότερο πυκνός από τη Γη και έχει διάμετρο περίπου 11 φορές μεγαλύτερη. Η χημική του σύνθεση δεν είναι γνωστή.

Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι ο πλανήτης σχηματίστηκε πιο μακριά από το αστέρι του και στη συνέχεια μετανάστευσε προς τα μέσα. «Ο σχηματισμός μεγάλων πλανητών κοντά στο αστέρι είναι δύσκολος επειδή ο πρωτοπλανητικός δίσκος διαχέεται γρηγορότερα από το πλησιέστερο στο αστέρι, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετό υλικό για να σχηματιστεί ένας μεγάλος πλανήτης που κλείνει τόσο γρήγορα», είπε ο Μπάρμπερ.

Οι ερευνητές το εντόπισαν χρησιμοποιώντας αυτό που ονομάζεται μέθοδος «διέλευσης», παρατηρώντας μια βουτιά στη φωτεινότητα του ξενιστή όταν ο πλανήτης περνά από μπροστά του, από την οπτική γωνία ενός θεατή στη Γη. Βρέθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite ή TESS. «Αυτός είναι ο νεότερος γνωστός διερχόμενος πλανήτης. Είναι στο ίδιο επίπεδο με τους νεότερους γνωστούς πλανήτες» είπε ο Barber.

Οι εξωπλανήτες που δεν ανιχνεύονται χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο μερικές φορές απεικονίζονται απευθείας χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια. Αλλά αυτοί είναι συνήθως ογκώδεις, περίπου 10 φορές μεγαλύτεροι από τον Δία, τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Τα αστέρια και οι πλανήτες σχηματίζονται από σύννεφα διαστρικού αερίου και σκόνης.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ