Αν ψάχνετε για μια γλυκιά απόλαυση που ξεφεύγει από τα κλασικά, αυτό το κέικ είναι για εσάς! Με την έντονη φρεσκάδα του λεμονιού, τις αρωματικές νότες του θυμαριού και το ελαφρύ γλάσο γιαουρτιού, δημιουργεί έναν μοναδικό συνδυασμό γεύσεων που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας. Ιδανικό για απογευματινό τσάι ή brunch!
Κέικ λεμονιού με «πινελιές» θυμαριού και γλάσο γιαουρτιού – Υλικά
Για το κέικ:
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. ζάχαρη
- 3 αυγά
- 120 ml ελαιόλαδο (ή ηλιέλαιο)
- Χυμός και ξύσμα από 2 λεμόνια
- 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2-3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι (μόνο τα φύλλα)
Για το γλάσο:
- 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
- Προθέρμανση φούρνου: Ζεστάνετε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώστε/αλευρώστε μια φόρμα για κέικ.
- Αναμειγνύουμε τα υγρά υλικά: Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε το ελαιόλαδο, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, και ανακατέψτε καλά.
- Προσθήκη στερεών υλικών: Σε ξεχωριστό μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι, το baking powder, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέστε τα σταδιακά στα υγρά υλικά και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος, ενσωματώστε τα φύλλα θυμαριού.
- Ψήσιμο: Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε για 40-45 λεπτά. Ελέγξτε με ένα μαχαίρι ή οδοντογλυφίδα αν βγαίνει καθαρή.
- Ετοιμασία γλάσου: Ανακατέψτε το γιαούρτι με τη ζάχαρη άχνη και τον χυμό λεμονιού μέχρι να γίνει λείο.
- Σερβίρισμα: Αφήστε το κέικ να κρυώσει και περιχύστε το με το γλάσο. Προαιρετικά, διακοσμήστε με λίγο έξτρα θυμάρι ή ξύσμα λεμονιού.