Τα αλλαντικά και οι επιπτώσεις τους στην υγεία


Η τακτική κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, όπως τα αλλαντικά, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και άλλων προβλημάτων υγείας. Τα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν πρόσθετα συντηρητικά, νιτρικά άλατα και υψηλές ποσότητες νατρίου, τα οποία συμβάλλουν στη φλεγμονή, την αντίσταση στην ινσουλίνη και την αύξηση βάρους, παράγοντες που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 2.

Ποιο αλλαντικό είναι πιο επικίνδυνο;

Όλα τα αλλαντικά, όπως το σαλάμι, το ζαμπόν και το μπέικον, θεωρούνται επικίνδυνα όταν καταναλώνονται τακτικά, καθώς είναι επεξεργασμένα κρέατα. Παρόλο που τα επίπεδα νατρίου, κορεσμένων λιπαρών και συντηρητικών διαφέρουν ελαφρώς μεταξύ τους, οι συνολικές επιπτώσεις στην υγεία είναι παρόμοιες. Η περίσσεια νατρίου μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας την πίεση στην καρδιά, ενώ τα κορεσμένα λίπη συμβάλλουν στην απόφραξη των αρτηριών (αθηροσκλήρωση), που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και τα ανθυγιεινά λίπη συμβάλλουν στην αύξηση βάρους, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Ποσότητες κατανάλωσης και κίνδυνος διαβήτη τύπου 2

Σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων από σχεδόν 2.000.000 ενήλικες που συμμετείχαν σε 31 μελέτες σε 20 χώρες, για κάθε 51 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος που καταναλώνονται καθημερινά, ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται κατά 15%. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε ένα μεσαίου μεγέθους λουκάνικο ή 2 με 3 φέτες μπέικον. Επιπλέον, για κάθε 99 γραμμάρια κόκκινου κρέατος που καταναλώνονται καθημερινά, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 10%, ενώ για κάθε 113 γραμμάρια πουλερικών την ημέρα, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 8%.

Συστάσεις για κατανάλωση κρέατος

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν είναι απαραίτητο να εξαλειφθεί η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων από τη διατροφή, αλλά να περιοριστεί σε περιστασιακή κατανάλωση. Όσον αφορά το κόκκινο κρέας, συνιστάται η κατανάλωση έως δύο μερίδων την εβδομάδα, όπου μία μερίδα αντιστοιχεί σε μια μικρή χοιρινή μπριζόλα ή δύο κεφτεδάκια.

Να θυμάστε πως η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, όπως τα αλλαντικά, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων. Είναι σημαντικό να καταναλώνονται με μέτρο και να προτιμώνται πιο υγιεινές επιλογές πρωτεΐνης, όπως το φρέσκο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ