Σούπα τραχανά με μασκαρπόνε και σαφράν


Ο τραχανάς, ένα παραδοσιακό ελληνικό υλικό, αναδεικνύεται σε μια γκουρμέ σούπα με σύγχρονη πινελιά. Ο συνδυασμός του με μασκαρπόνε και σαφράν δημιουργεί μια φίνα ισορροπία γεύσεων, ιδανική για μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία.

Σούπα τραχανά με μασκαρπόνε και σαφράν -Υλικά (για 4 άτομα)

  • 200 γρ. τραχανά (γλυκός ή ξινός, κατά προτίμηση)
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 50 γρ. μασκαρπόνε
  • Μια πρέζα σαφράν (προηγουμένως διαλυμένο σε 2 κουταλιές ζεστό νερό)
  • 1 κουταλιά φρέσκο θυμάρι ή δυόσμο για γαρνίρισμα
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Τριμμένη παρμεζάνα ή τραγανό μπέικον για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Σοτάρισμα της βάσης
    Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για άλλο ένα λεπτό.
  2. Μαγείρεμα του τραχανά
    Ρίξτε τον τραχανά στην κατσαρόλα και ανακατέψτε για 2-3 λεπτά. Σβήστε με το λευκό κρασί και αφήστε το να εξατμιστεί.
  3. Προσθήκη του ζωμού
    Προσθέστε τον ζωμό σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά, μέχρι ο τραχανάς να μαλακώσει.
  4. Προσθήκη της γεύσης
    Ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος, το μασκαρπόνε και το σαφράν. Δοκιμάστε και διορθώστε το αλάτι και το πιπέρι.
  5. Σερβίρισμα
    Μοιράστε τη σούπα σε βαθιά πιάτα, γαρνίρετε με φρέσκο θυμάρι ή δυόσμο και, αν θέλετε, πασπαλίστε με παρμεζάνα ή προσθέστε τραγανό μπέικον.

Συμβουλή: Σερβίρετε τη σούπα με τραγανό ψωμί ή φρυγανισμένα κρουτόν για επιπλέον υφή.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ