Ο τραχανάς, ένα παραδοσιακό ελληνικό υλικό, αναδεικνύεται σε μια γκουρμέ σούπα με σύγχρονη πινελιά. Ο συνδυασμός του με μασκαρπόνε και σαφράν δημιουργεί μια φίνα ισορροπία γεύσεων, ιδανική για μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία.
Σούπα τραχανά με μασκαρπόνε και σαφράν -Υλικά (για 4 άτομα)
- 200 γρ. τραχανά (γλυκός ή ξινός, κατά προτίμηση)
- 1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
- 100 ml λευκό κρασί
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- 50 γρ. μασκαρπόνε
- Μια πρέζα σαφράν (προηγουμένως διαλυμένο σε 2 κουταλιές ζεστό νερό)
- 1 κουταλιά φρέσκο θυμάρι ή δυόσμο για γαρνίρισμα
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Τριμμένη παρμεζάνα ή τραγανό μπέικον για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Σοτάρισμα της βάσης
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για άλλο ένα λεπτό. - Μαγείρεμα του τραχανά
Ρίξτε τον τραχανά στην κατσαρόλα και ανακατέψτε για 2-3 λεπτά. Σβήστε με το λευκό κρασί και αφήστε το να εξατμιστεί. - Προσθήκη του ζωμού
Προσθέστε τον ζωμό σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά, μέχρι ο τραχανάς να μαλακώσει. - Προσθήκη της γεύσης
Ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος, το μασκαρπόνε και το σαφράν. Δοκιμάστε και διορθώστε το αλάτι και το πιπέρι. - Σερβίρισμα
Μοιράστε τη σούπα σε βαθιά πιάτα, γαρνίρετε με φρέσκο θυμάρι ή δυόσμο και, αν θέλετε, πασπαλίστε με παρμεζάνα ή προσθέστε τραγανό μπέικον.
Συμβουλή: Σερβίρετε τη σούπα με τραγανό ψωμί ή φρυγανισμένα κρουτόν για επιπλέον υφή.