Ως ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας, η Ινδία μπορεί να αξιοποιήσει τη φυσική της αφθονία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να αναπτύξει μια αποτελεσματική πρωτογενή αγορά για πιστώσεις άνθρακα
Το ετήσιο jamboree για την κλιματική αλλαγή βρίσκεται σε εξέλιξη με τους ηγέτες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο να βρίσκονται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν για τη διάσκεψη των κομμάτων (COP29).
Είναι ενδιαφέρον ότι ακόμη και όταν οι ειδικοί και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κάνουν κινήσεις για να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου σχετικά με τους κινδύνους που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, το αποτύπωμα άνθρακα που συσσωρεύτηκε ως αποτέλεσμα των αεροπορικών μιλίων που συλλέγονται σωρευτικά και των επενδύσεων για τη δημιουργία της υποδομής για τη φιλοξενία ενός γεγονότος αυτής της κλίμακας είναι πιθανό να αφήσει τον πιο ευάλωτο πληθυσμό στην κλιματική αλλαγή μη εντυπωσιασμένο. Την παραμονή της COP29, η Oxfam εκτιμά ότι οι εκπομπές άνθρακα από τους δισεκατομμυριούχους σε 90 λεπτά ήταν περισσότερες από αυτές που κάνει ένας μέσος άνθρωπος σε μια ζωή.
Παρόλα αυτά, μία από τις αρχικές νίκες που εξασφάλισε η Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) είναι αξιέπαινη. Πιστωμένη σε μεγάλο βαθμό στην πρωτοβουλία από την Ινδία, η συναίνεση-ορόσημο που διασφαλίζει την επισημοποίηση της αγοράς πιστώσεων άνθρακα υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο στη σύγκριση της συζήτησης από την ανάπτυξη έναντι της πράσινης χρηματοδότησης ως γέφυρα μεταξύ των δύο.
Παρά τις συνήθεις δεσμεύσεις από τις πλουσιότερες χώρες και εταιρείες, δεν υπάρχει καμία διαφυγή από το γεγονός ότι ο κόσμος δεν απέχει λιγότερο από την εκπλήρωση 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για την επίτευξη βιώσιμης μετάβασης. Ο Παγκόσμιος Νότος, ειδικότερα, τοποθετείται σε ένα cliffhanger που περιορίζεται από τους δημοσιονομικούς πόρους από τη μία πλευρά και την έλλειψη προσβασιμότητας στην τεχνολογία από την άλλη.
Η πίστωση άνθρακα συνεπάγεται αποτελεσματική μεταφορά νομισματικών πόρων από εταιρείες έντασης άνθρακα σε επιχειρήσεις με ουδέτερο ισχυρότερο άνθρακα. Για παράδειγμα, μια πετρελαϊκή εταιρεία που μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα μέσω πιστώσεων άνθρακα οδηγεί στη δημιουργία οικονομικών πόρων που είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος που βασίζεται στην πράσινη ενέργεια. Με την ανάπτυξη μιας βιώσιμης και αποδοτικής αγοράς άνθρακα, ένα μεγάλο μέρος του Παγκόσμιου Νότου μπορεί ενδεχομένως να αξιοποιήσει τη βιώσιμη χρηματοδότηση που διαφορετικά διατίθεται με υπέρογκους όρους σε βάρος της οικονομικής κυριαρχίας.
Μια πρόσφατη παρατήρηση του πρώην διοικητή της Αποθεματικής Τράπεζας της Ινδίας (RBI) Raghuram Rajan σχετικά με την αυξανόμενη έλλειψη γνώσεων των πολυμερών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εκτός εάν αλλάξουν τους τοπικιστικούς τους τρόπους προσέγγισης του δανεισμού, είναι ενδεικτική του διανοητικού τεταρτημολογίου που κυριεύει τον Παγκόσμιο Νότο στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση της μετάβασης.
Ως μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον Παγκόσμιο Νότο που υποστηρίζεται από το οικονομικό της βάρος, η Ινδία είναι δικαίως τοποθετημένη για να ηγηθεί του κόσμου στην αιχμή της αγοράς πίστωσης άνθρακα. Παρά την αυξανόμενη οικονομική της ανάπτυξη, η Ινδία αντιπροσωπεύει ένα από τα χαμηλότερα κατά κεφαλήν για την άδεια άνθρακα. Επίσης, ως ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας (ISA), η Ινδία μπορεί να αξιοποιήσει τη φυσική αφθονία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να αναπτύξει μια αποτελεσματική πρωτογενή αγορά για πιστώσεις άνθρακα.
Η Ινδία μπορεί επίσης να υπερηφανεύεται για μια ζωντανή και καλά ανεπτυγμένη χρηματοπιστωτική αγορά καθιστώντας την ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη μιας καινοτόμου δευτερογενούς αγοράς για την εμπορία πιστώσεων άνθρακα. Οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές δικαιοδοσίες, όπως το GIFT City, είναι έτοιμες να αναπτύξουν χρηματοπιστωτικά μέσα που ανιχνεύουν την αξία τους στην υποκείμενη αγορά πίστωσης άνθρακα που αναπτύχθηκε μέσω διεθνώς επικυρωμένου ETS.