Η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, με τη δέσμευσή του να καταστήσει τις ΗΠΑ «την κρυπτονομισματική πρωτεύουσα του πλανήτη», προκάλεσε ένα «crypto rally», με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς να ξεπερνά τα 3,2 τρισ. δολάρια και το bitcoin να φτάνει τα 1,8 τρισ. δολάρια, σημειώνοντας ιστορικά υψηλά. Στην Ελλάδα, πάνω από 150.000 επενδυτές έχουν τοποθετήσει περισσότερα από 15 δισ. ευρώ σε κρυπτονομίσματα, αναζητώντας τον «ψηφιακό θησαυρό» τους.
Απάτες και πλατφόρμες-«φαντάσματα»
Πολλοί επενδυτές έχουν πέσει θύματα απάτης από διαδικτυακές πλατφόρμες-«φαντάσματα» που, χωρίς άδεια παροχής επενδυτικών υπηρεσιών στη χώρα, «ψαρεύουν» ανυποψίαστους πολίτες. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για πάνω από 100 τέτοιες εταιρείες, οι οποίες χρησιμοποιούν ακόμη και τα ονόματα γνωστών προσώπων της πολιτικής και οικονομικής ζωής για να εξαπατήσουν χιλιάδες πολίτες. Σε μία περίπτωση στη Βόρεια Ελλάδα, τα θύματα ξεπέρασαν τις 10.000, επενδύοντας σε πλατφόρμα με φερόμενη έδρα τη Νεβάδα των ΗΠΑ, που λειτουργούσε ως πυραμίδα και υποσχόταν υψηλές ημερήσιες αποδόσεις.
Περιορισμένη εποπτεία και εγγραφές εταιρειών
Η αγορά των κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα παραμένει ουσιαστικά αρρύθμιστη. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ελέγχει κυρίως περιπτώσεις ξεπλύματος χρήματος ή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ενώ πολλές πλατφόρμες δεν εγγράφονται στα μητρώα της για να αποφύγουν ελέγχους. Σήμερα, μόλις 12 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των κρυπτονομισμάτων είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα της Επιτροπής, εκ των οποίων οι 11 παρέχουν υπηρεσίες ανταλλαγής εικονικών και παραστατικών νομισμάτων, ενώ συνολικά 12, μαζί με μία ακόμη, παρέχουν υπηρεσίες θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών.
Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο και φορολόγηση
Η Ελλάδα αναμένεται να ενσωματώσει έως τις 30 Δεκεμβρίου 2024 τις βασικές προβλέψεις του Κανονισμού MiCA (Markets in Crypto-Assets) για τις Αγορές Κρυπτοστοιχείων, το πρώτο ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ για τα κρυπτονομίσματα. Ο Κανονισμός MiCA θεσπίζει ενιαίους κανόνες για εκδότες κρυπτοστοιχείων και παρόχους υπηρεσιών, με στόχο την προστασία των επενδυτών και την ακεραιότητα της αγοράς. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, οι εκδότες και οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες απαιτήσεις διαφάνειας, αδειοδότησης και εποπτείας, ενώ θα θεσπιστούν μέτρα για την πρόληψη της κατάχρησης προνομιακών πληροφοριών και της χειραγώγησης της αγοράς.
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο της χώρας βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης δίκαιου θεσμικού πλαισίου για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων, λαμβάνοντας υπόψη βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Στόχος είναι η ανάπτυξη πλαισίου ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και η καταπολέμηση της χρήσης τους για παράνομες δραστηριότητες. Η Ελλάδα είναι μία από τις 59 χώρες που έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να προσχωρήσουν στο Πλαίσιο Αναφοράς για τα Κρυπτοστοιχεία (Crypto-Asset Reporting Framework – CARF) του ΟΟΣΑ, το οποίο επεκτείνει την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς και στον τομέα των κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων.
Προστασία επενδυτών και μελλοντικές εξελίξεις
Η υιοθέτηση του Κανονισμού MiCA και η ανάπτυξη εθνικού θεσμικού πλαισίου αναμένεται να ενισχύσουν την προστασία των επενδυτών και να διασφαλίσουν την ακεραιότητα της αγοράς κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Τράπεζα της Ελλάδος θα αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της αγοράς και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, διασφαλίζοντας την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη όλων των συναλλασσομένων. Η υιοθέτηση ιδιωτικών νομισμάτων με τεχνολογία blockchain χωρίς κεντρική διακυβέρνηση ή υπό τη διαχείριση εταιρειών τεχνολογίας ή Fintech, καθώς και η αναμενόμενη υιοθέτηση του ψηφιακού ευρώ, αποτελούν σημαντικές εξελίξεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον των κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα.