Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζει να διχάζει τη διεθνή κοινότητα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να δίνουν το «πράσινο φως» στο Κίεβο για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας. Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν επιτρέπει για πρώτη φορά τη χρήση αμερικανικών όπλων βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος, με βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς που μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση έως και 300 χιλιομέτρων. Η Μόσχα αντέδρασε έντονα, με αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι αυτή η κίνηση ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σταθερή στην υποστήριξή της προς την Ουκρανία. Σήμερα, 1.000 ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα απευθύνει ομιλία σε έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα καλέσει τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία και έχει τονίσει την ανάγκη η Ρωσία να αποζημιώσει την Ουκρανία για τις καταστροφές που έχει προκαλέσει.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε την υποστήριξή του στην άρση των περιορισμών για πλήγματα βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, όπου συζητήθηκε η αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας αναρωτήθηκε αν παρέχονται αρκετοί πύραυλοι ώστε να κάνουν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης, ενώ ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, σημείωσε ότι η Γαλλία εξετάζει την επιλογή αυτή για να επιτρέψει την πλήξη στόχων από όπου η Ρωσία επιτίθεται στο ουκρανικό έδαφος.
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε την ανάγκη για ισχυρή ευρωπαϊκή πολιτική προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε., υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση των ΗΠΑ για στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για εντατικοποίηση της ήδη παρεχόμενης βοήθειας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, η γερμανική κυβέρνηση παρέδωσε 4.000 drones στην Ουκρανία, τα οποία αναπτύχθηκαν από τη γερμανική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Helsing.
Παράλληλα, η Ε.Ε.. επέβαλε νέες κυρώσεις στο Ιράν, επεκτείνοντας το πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων. Στις 18 Νοεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε περιοριστικά μέτρα κατά επτά ατόμων και επτά οντοτήτων, λόγω των μεταφορών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν στη Ρωσία. Οι νέοι κανονισμοί περιλαμβάνουν απαγόρευση εξαγωγής, μεταφοράς, προμήθειας ή πώλησης από την Ε.Ε. στο Ιράν εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και παραγωγή πυραύλων και UAV, καθώς και απαγόρευση συναλλαγών με λιμάνια και πλοία που ελέγχονται από ιρανικές οντότητες ή χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού στη Ρωσία, εκτός από περιπτώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.
Επιπλέον, το Συμβούλιο ενέκρινε περιοριστικά μέτρα κατά ενός ατόμου και τεσσάρων οντοτήτων, μεταξύ των οποίων η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν Shipping Lines (IRISL) και ο διευθυντής της, Mohammad Reza Khiabani. Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης τρεις ρωσικές ναυτιλιακές εταιρείες, MG Flot, VTS Broker και Arapax, των οποίων τα πλοία εμπλέκονται στη μεταφορά ιρανικών όπλων και πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων UAV, μέσω της Κασπίας Θάλασσας για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών στρατευμάτων που πολεμούν στην Ουκρανία.