Τα γεμιστά μήλα συνδυάζουν την απαλή γλυκύτητα των ψημένων μήλων με την τραγανή υφή των ξηρών καρπών και το ζεστό άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικά για ένα χειμωνιάτικο επιδόρπιο ή ακόμα και ως μια ιδιαίτερη λιχουδιά για τις γιορτές. Η συνταγή αυτή είναι εύκολη, γρήγορη και γεμάτη αρώματα που θα γεμίσουν το σπίτι σας με θαλπωρή.
Γεμιστά μήλα στον φούρνο -Υλικά
- 4 μεγάλα μήλα (π.χ. Granny Smith ή Fuji)
- 100 γρ. ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια), ψιλοκομμένους
- 50 γρ. σταφίδες ή αποξηραμένα cranberries
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο
- 50 ml χυμό πορτοκαλιού
- Καραμέλα ή σιρόπι σφενδάμου για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Κόψτε το πάνω μέρος από τα μήλα και αφαιρέστε προσεκτικά τον πυρήνα, χωρίς να τρυπήσετε τη βάση.
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τους ξηρούς καρπούς, τις σταφίδες, το μέλι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
- Γεμίστε τα μήλα με το μείγμα και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί.
- Περιχύστε με το λιωμένο βούτυρο και τον χυμό πορτοκαλιού.
- Ψήστε για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα και να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.
- Σερβίρετε ζεστά με καραμέλα ή σιρόπι σφενδάμου για επιπλέον γεύση.
Απολαύστε τα γεμιστά μήλα ζεστά, μαζί με μια μπάλα παγωτό βανίλιας ή λίγο γιαούρτι για μια ισορροπημένη γλυκύτητα!