Σήμερα, Δευτέρα (18/11), ο διάσημος σκιτσογράφος Αρκάς μας καλημερίζει με ένα χιουμοριστικό και νοσταλγικό σκίτσο που αναφέρεται στην αισιοδοξία και τις αλλαγές που φέρνει ο χρόνος. Με τον δικό του μοναδικό τρόπο, επιλέγει να μας μεταδώσει δύναμη και αισιοδοξία για την εβδομάδα που ξεκινά.
Ο Αρκάς, αυτή τη φορά, δεν μας παρουσιάζει κάποιον από τους κλασικούς του χαρακτήρες, αλλά μια απλή γυναίκα που εκφράζει με χιούμορ τη σκέψη της. Η κεντρική ηρωίδα, φαινομενικά μεγαλύτερης ηλικίας, μονολογεί για τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο σώμα της με την πάροδο του χρόνου.
Η ίδια λέει: «Αισιοδοξία είναι να κρατάς στην ντουλάπα σου το τζιν παντελόνι που φορούσες στα είκοσι, ελπίζοντας πως κάποια μέρα θα σου κάνει πάλι».
Νοσταλγία για τα νεανικά χρόνια
Το σκίτσο αυτό αντικατοπτρίζει τη νοσταλγία για τα χρόνια της νεότητας, αλλά και την ελπίδα που διατηρούμε καθώς μεγαλώνουμε. Η πρωταγωνίστρια εκφράζει μια κοινή ανθρώπινη επιθυμία: να επιστρέψουμε στα νεανικά μας κιλά και να φορέσουμε τα αγαπημένα μας ρούχα από το παρελθόν. Ωστόσο, με χιουμοριστική διάθεση, ο Αρκάς τονίζει την αισιοδοξία που κρύβεται πίσω από αυτή την ελπίδα, παρά την αναπόφευκτη φθορά του χρόνου.
Οι αλλαγές στο σώμα με την πάροδο του χρόνου
Το σκίτσο αγγίζει επίσης τις αλλαγές που υφίσταται το ανθρώπινο σώμα με την πάροδο των χρόνων. Οι αλλαγές αυτές δεν είναι μόνο φυσιολογικές, αλλά και αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως η καθιστική εργασία και το άγχος. Στις γυναίκες ειδικά, οι ορμονικές διακυμάνσεις, καθώς και η εμπειρία της μητρότητας, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το σώμα και το βάρος.
Παρόλο που η φθορά είναι αναπόφευκτη, υπάρχουν πρακτικοί τρόποι για τη διατήρηση ενός υγιούς σώματος και πνεύματος. Η τακτική άσκηση, το περπάτημα και η κοινωνική αλληλεπίδραση αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που βοηθούν στη διατήρηση της ευεξίας. Αυτές οι συνήθειες όχι μόνο βελτιώνουν τη σωματική κατάσταση, αλλά και συμβάλλουν στη μείωση του στρες και στην ενίσχυση της ψυχολογικής διάθεσης.
Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς
Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.
Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).
Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.
Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις
Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.