Η πρόσφατη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) έχει προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στον πολιτικό χώρο της δεξιάς. Ο κ. Σαμαράς, σε συνέντευξή του, εξέφρασε έντονη κριτική προς την κυβέρνηση, ιδιαίτερα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, κατηγορώντας την για προαποφασισμένες υποχωρήσεις. Αυτές οι δηλώσεις οδήγησαν στην αποπομπή του από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, μειώνοντας την κυβερνητική πλειοψηφία σε 155 έδρες.
Πιθανότητα ίδρυσης νέου κόμματος
Μετά τη διαγραφή του, ο κ. Σαμαράς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου πολιτικού κόμματος. Ο στενός του συνεργάτης, Νίκος Τσιούτσιας, δήλωσε ότι «δεν αποκλείεται τίποτα αυτή τη στιγμή», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου πολιτικού κόμματος. Αυτό το σενάριο εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πιθανή απορρόφηση ή συνεργασία με υπάρχοντα δεξιά κόμματα, όπως το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου.
Στάση της κυβέρνησης και αντιδράσεις εντός ΝΔ
Η κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της, Παύλου Μαρινάκη, τόνισε ότι η αποπομπή του κ. Σαμαρά ήταν αναγκαία για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ενότητας του κόμματος. Στελέχη της δεξιάς πτέρυγας, όπως οι Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης, υποστήριξαν την απόφαση, επισημαίνοντας ότι η αμφισβήτηση του πατριωτισμού της κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Η έδρα του Σαμαρά και οι ενδεχόμενες κινήσεις βουλευτών
Παραμένει ασαφές αν ο κ. Σαμαράς θα παραδώσει την έδρα του στη Βουλή. Ο Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι τέτοιες αποφάσεις είναι προσωπικές, ενώ η πλευρά Σαμαρά απέφυγε να απαντήσει ευθέως, επιλέγοντας να επικρίνει στελέχη όπως οι Βορίδης και Γεωργιάδης για την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της ΝΔ. Επιπλέον, βουλευτές που πρόσκεινται στον κ. Σαμαρά τηρούν στάση αναμονής, με την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό τον Δεκέμβριο να θεωρείται κρίσιμο σημείο για τη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Ο ρόλος του Κώστα Καραμανλή
Η πλευρά Σαμαρά υποστηρίζει ότι η διαγραφή του σχετίζεται με την πρότασή του να αναλάβει ο Κώστας Καραμανλής την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ωστόσο, το περιβάλλον του κ. Καραμανλή αρνείται οποιαδήποτε προσυνεννόηση. Η επόμενη δημόσια εμφάνιση του κ. Καραμανλή, προγραμματισμένη για τις 22 Νοεμβρίου, αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς ενδέχεται να δώσει απαντήσεις σχετικά με τη στάση του απέναντι στις πρόσφατες εξελίξεις.