Τα «βαριά» σύννεφα στον ουρανό, αποτέλεσμα της κακοκαιρίας Alexandros που σαρώνει τη χώρα, δεν κατάφεραν να κλέψουν τίποτα από τη λάμψη της υπερπανσελήνου. Η γνωστή ως «φεγγάρι του κάστορα» πανσέληνος του Νοεμβρίου κατάφερε να ξεπροβάλει μέσα από τα σύννεφα, φωτίζοντας τον ελληνικό ουρανό και προσφέροντας μαγευτικές εικόνες.
Το «φεγγάρι του κάστορα» αποτέλεσε την τελευταία υπερπανσέληνο για το 2024, δίνοντας στους ρομαντικούς ανά τον κόσμο την τελευταία ευκαιρία της χρονιάς να δουν τη Σελήνη μεγαλύτερη και πιο φωτεινή από το συνηθισμένο.
Ο όρος υπερπανσέληνος, που επινοήθηκε το 1979, περιγράφει το φαινόμενο κατά το οποίο μια πανσέληνος συμπίπτει με το πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της Σελήνης γύρω από τη Γη. Εξαιτίας της ελλειπτικής τροχιάς της, η Σελήνη άλλοτε πλησιάζει και άλλοτε απομακρύνεται από τον πλανήτη μας, δημιουργώντας εντυπωσιακές εικόνες όταν βρίσκεται στο κοντινότερό της σημείο.
Η ονομασία «φεγγάρι του κάστορα» προέρχεται από παραδόσεις και λαογραφικές αναφορές των ιθαγενών Αμερικανών και των Ευρωπαίων. Σύμφωνα με αυτές, ο Νοέμβριος είναι η περίοδος που οι κάστορες προετοιμάζονται για τον χειμώνα, ενισχύοντας τα φράγματά τους και αποθηκεύοντας τροφή. Παράλληλα, ήταν η εποχή που οι άνθρωποι τους κυνηγούσαν για τη γούνα τους, η οποία χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή ζεστών ρούχων.