Δεν είναι οι χιμπατζήδες, οι οποίοι πιθανότατα θα ακολουθήσουν την ανθρώπινη μοίρα της εξαφάνισης
Σε μία ανατρεπτική διαπίστωση κατέληξαν επιστήμονες από όλο τον κόσμο για το ποιος θα γίνει η κυρίαρχη δύναμη στη Γη εάν η ανθρωπότητα πεθάνει.
Είτε το πιστεύει κάποιος, είτε όχι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι επόμενοι κυρίαρχοι στον πλανήτη, μετά τον άνθρωπο, ο οποίος θα έχει εκλείψει… θα είναι τα χταπόδια.
Τα θαλάσσια ασπόνδυλα λέγεται ότι διαθέτουν τα «σωματικά και ψυχικά χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα» για να εξελιχθούν στο επόμενο είδος που χτίζει τον πολιτισμό.
Ο καθηγητής Tim Coulson του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είπε ότι «η επιδεξιότητα, η περιέργεια, η ικανότητά τους να επικοινωνούν μεταξύ τους και η υπέρτατη ευφυΐα» σημαίνει ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πολύπλοκα εργαλεία για να χτίσουν έναν τεράστιο πολιτισμό που μοιάζει με την Ατλαντίδα κάτω από το νερό.
Και παρόλο, όπως ισχυρίστηκε, που το χταπόδι είναι «απίθανο» να εξελιχθεί σε ζώο της στεριάς, ήταν αρκετά έξυπνο ώστε να «παρατείνει» το χρόνο του έξω από το νερό για να αναπτύξει νέες μεθόδους κυνηγιού.
Ο καθηγητής Coulson, ο οποίος είναι ένας από τους κορυφαίους ζωολόγους και βιολόγους στον κόσμο και έχει συμβουλεύσει τις κυβερνήσεις, είπε ότι τα κεφαλόποδα ήταν τώρα σε «πολική θέση» για να αποικίσουν τον κόσμο σε περίπτωση που η ανθρωπότητα πεθάνει.
Τα πρωτεύοντα θηλαστικά – που από καιρό πιστεύεται ότι είναι ο διάδοχος των ανθρώπων – θα αντιμετωπίσουν τις ίδιες προκλήσεις και επίσης θα εξαφανιστούν, είπε.
Ο καθηγητής είπε ότι τα αρπακτικά – τα οποία μπορούν να αναπνέουν για 30 λεπτά έξω από το νερό – θα μπορούσαν, για εκατομμύρια χρόνια, να αναπτύξουν τις δικές τους μεθόδους κυνηγιού στη στεριά με τον ίδιο τρόπο που έκαναν οι άνθρωποι στη θάλασσα.
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει αναπνευστικό εξοπλισμό που μοιάζει με SCUBA για να παρατείνει το χρόνο που μπορούν να παραμείνουν έξω από το νερό, είπε.
Μιλώντας στο περιοδικό The European, ο καθηγητής Coulson, είπε: «Τα χταπόδια είναι από τα πιο έξυπνα, προσαρμοστικά και πολυμήχανα πλάσματα στη Γη. Η ικανότητά τους να επιλύουν πολύπλοκα προβλήματα, να χειρίζονται αντικείμενα, ακόμη και να καμουφλάρονται με εκπληκτική ακρίβεια, υποδηλώνει ότι, δεδομένων των κατάλληλων περιβαλλοντικών συνθηκών, θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε είδος που χτίζει πολιτισμό μετά την εξαφάνιση των ανθρώπων.
Η προηγμένη νευρική δομή τους, το αποκεντρωμένο νευρικό τους σύστημα και οι αξιοσημείωτες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων καθιστούν τα χταπόδια μοναδικά κατάλληλα για έναν απρόβλεπτο κόσμο.
Αυτές οι ιδιότητες θα μπορούσαν να τους επιτρέψουν να εκμεταλλευτούν νέες θέσεις και να προσαρμοστούν σε έναν μεταβαλλόμενο πλανήτη, ειδικά απουσία ανθρώπινης επιρροής.
Σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν τα θηλαστικά, τα χταπόδια παραμένουν υποτιμημένοι υποψήφιοι. Η προηγμένη γνώση, η χρήση εργαλείων και η ικανότητά τους να προσαρμόζονται σε μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα παρέχουν ένα προσχέδιο για το τι μπορεί να αναδειχθεί ως το επόμενο ευφυές είδος του πλανήτη μετά τον άνθρωπο».
Εάν οι άνθρωποι πέθαιναν, ίσως λόγω πολέμων ή κλιματικής αλλαγής, οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι το πλάσμα που θα μας «αντικαταστήσει» θα πρέπει να είναι επιδέξιο.
Χωρίς επιδεξιότητα, ένα είδος δεν θα ήταν σε θέση να αναπτύξει πολύπλοκα εργαλεία για να τροποποιήσει το περιβάλλον του και να αποικίσει τον πλανήτη με τον τρόπο που έχει κάνει ο άνθρωπος.
Ορισμένα πουλιά, όπως τα κοράκια και οι παπαγάλοι, για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά έξυπνα και κατασκευάζουν κοινόχρηστους χώρους φωλεοποίησης που μπορούν να διαρκέσουν για δεκαετίες.
Αρκετά είδη εντόμων χτίζουν περίπλοκες πανύψηλες κατασκευές, οι οποίες μοιάζουν με τον ανθρώπινο πολιτισμό.
Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι ούτε τα πουλιά, ούτε τα έντομα είναι πιθανό να καλύψουν τον οικολογικό ρόλο που είχαν προηγουμένως οι άνθρωποι επειδή δεν έχουν την επιδεξιότητα των ανθρώπων και των χταποδιών.
Τα πρωτεύοντα θηλαστικά θεωρούνται από καιρό ο φυσικός πρόδρομος του πολιτισμού λόγω της ικανότητάς τους να χειρίζονται αντικείμενα.
Από την άλλη, οι χιμπατζήδες και οι μπονόμπο είναι έξυπνοι, έχουν αντίχειρες αντίχειρες, χρησιμοποιούν ήδη εργαλεία και μπορούν να περπατήσουν με δύο πόδια όπως οι άνθρωποι.
Αλλά τα πρωτεύοντα θηλαστικά θα αντιμετωπίσουν πιθανώς την εξαφάνιση μαζί με τους ανθρώπους επειδή είναι ευάλωτα στις ίδιες απειλές που μας επηρεάζουν.
«Τα χταπόδια, από την άλλη πλευρά, είναι δυνητικά καλύτερος υποψήφιος για την κάλυψη μιας οικολογικής θέσης σε έναν μετα-ανθρώπινο κόσμο», πρόσθεσε ο καθηγητής Coulson.
Μπορούν ήδη να κάνουν διαφοροποίηση μεταξύ πραγματικών και εικονικών αντικειμένων, να λύσουν παζλ, να χειριστούν το περιβάλλον τους, να χρησιμοποιήσουν πολύπλοκα εργαλεία χρησιμοποιώντας τα πλοκάμια που μοιάζουν με τον αντίχειρά τους και να ζουν σε ποικίλα περιβάλλοντα, από χαρακώματα βαθέων υδάτων έως παράκτια ύδατα.
Τα χταπόδια είναι επίσης ικανά να επιβιώνουν σε σκληρές συνθήκες και είναι τρομεροί κυνηγοί με μεγάλη ποικιλία θηραμάτων, όπως μύδια, γαρίδες, αστακούς, ψάρια, καρχαρίες, ακόμη και πουλιά.
Αν και έχουν σχετικά μικρή διάρκεια ζωής, από 1,5 έως πέντε χρόνια, αναπαράγονται και φθάνουν σε σωματική και πνευματική ωριμότητα πολύ γρήγορα.
Και ενώ μπορεί να είναι κοινωνικά πλάσματα, τα χταπόδια φροντίζουν σε μεγάλο βαθμό τον εαυτό τους και δεν βασίζονται σε αυστηρές, συντονισμένες κοινωνικές συμπεριφορές όπως κάνουν τα πρωτεύοντα.
Ο καθηγητής Coulson είπε ότι τα ασπόνδυλα είναι απίθανο να εξελιχθούν σε χερσαία ζώα λόγω της έλλειψης σκελετού, πράγμα που σημαίνει ότι δυσκολεύονται να κινηθούν γρήγορα και εύκολα όταν είναι έξω από το νερό.
Αλλά είπε ότι τα πλάσματα – μερικά από τα οποία φτάνουν τα 20 πόδια και ζυγίζουν 110 κιλά – θα μπορούσαν ενδεχομένως να χτίσουν υποθαλάσσιες πόλεις και κωμοπόλεις παρόμοιες με εκείνες που αναγνωρίζουμε στη στεριά.
Χάρη στην εξέλιξη, είναι «πιθανό, αν όχι πιθανό» ότι θα μπορούσαν να αναπτύξουν τις δικές τους μεθόδους αναπνοής από το νερό και να κυνηγήσουν θήραμα όπως ελάφια, πρόβατα και άλλα θηλαστικά στη στεριά.