Το Βάσκικο cheesecake, γνωστό και ως “Burnt Basque Cheesecake”, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και αγαπημένες συνταγές γλυκού παγκοσμίως. Με την χαρακτηριστική του καραμελωμένη επιφάνεια και το κρεμώδες εσωτερικό, αυτό το γλυκό προέρχεται από τη Χώρα των Βάσκων στην Ισπανία. Αντίθετα από το παραδοσιακό cheesecake που απαιτεί βάση από μπισκότα, εδώ έχουμε ένα πιο “άτακτο” και rustico αποτέλεσμα, όπου η καμένη επιφάνεια και οι άκρες του είναι το κλειδί για την απόλυτη γεύση.
Συνταγή για Βάσκικο Cheesecake
Υλικά:
- 600 γρ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 250 γρ. ζάχαρη
- 4 μεγάλα αυγά
- 250 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
- 20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
- Στρώστε ένα στρογγυλό ταψί (διαμέτρου 22 εκ.) με λαδόκολλα, φροντίζοντας να αφήνετε περιθώριο στα πλαϊνά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και το αλάτι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
- Κοσκινίστε το αλεύρι και ανακατέψτε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
- Ρίξτε το μείγμα στο ταψί και ψήστε για περίπου 50-60 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρυσό-καφέ χρώμα στην επιφάνεια.
- Αφήστε το cheesecake να κρυώσει στο ταψί πριν το αφαιρέσετε και το σερβίρετε.