Ο δισεκατομμυριούχος τεχνολογίας Έλον Μασκ, στενός σύμβουλος του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, συναντήθηκε με τον πρεσβευτή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη σε μία συζήτηση με στόχο να εκτονωθούν οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών, γράφουν οι New York Times. Ο «πρώτος φίλος» (first buddy) όπως τον έχει αποκαλέσει ο ίδιος ο Τραμπ φαίνεται να είναι πανταχού παρών και επί παντός επιστητού στη νέα κυβέρνηση Τραμπ μετά τη νίκη του στις αμερικάνικες εκλογές.
Οι Ιρανοί είπαν ότι η συνάντηση μεταξύ του Μασκ και του πρέσβη Aμίρ Σαΐντ Ιραβανί διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα και πραγματοποιήθηκε σε μυστική τοποθεσία. Οι Ιρανοί, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, περιέγραψαν τη συνάντηση ως «θετική» και «καλά νέα». Ερωτηθείς για το εάν υπήρξε μια τέτοια συνάντηση, ο Στίβεν Τσέουνγκ διευθυντής επικοινωνίας του Τραμπ, είπε: «Δεν σχολιάζουμε αναφορές για ιδιωτικές συναντήσεις που έγιναν ή δεν έγιναν». Ο Μασκ επίσης δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.
Η Kαρολάιν Λίβιτ, η εκπρόσωπος της μεταβατικής κυβέρνησης Τραμπ-Βανς, δήλωσε: «Ο αμερικανικός λαός επανεξέλεξε τον πρόεδρο Τραμπ επειδή τον εμπιστεύεται να ηγηθεί της χώρας μας και να αποκαταστήσει την ειρήνη μέσω ισχύος σε όλο τον κόσμο. Όταν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να το κάνει».
Ο Μασκ έχει αναδειχθεί ως ο πιο ισχυρός ιδιώτης στο περιβάλλον Τραμπ και έχει συμμετάσχει σε σχεδόν κάθε συνέντευξη των υποψηφίων για την κάλυψη των σημαντικών πόστων. Κατά τη διάρκεια μιας κλήσης την περασμένη εβδομάδα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο εκλεγμένος πρόεδρος έδωσε το τηλέφωνο στον δισεκατομμυριούχο. Ο Μασκ έπαιξε βασικό ρόλο στην παροχή επικοινωνιακής ικανότητας στην Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Μια πρώιμη απευθείας συνάντηση μεταξύ ενός ανώτερου Ιρανού αξιωματούχου και του Μασκ εγείρει την πιθανότητα αλλαγής τόνου μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσιγκτον υπό την κυβέρνηση Τραμπ, παρά το φορτισμένη ιστορία μεταξύ του εκλεγμένου προέδρου και του Ιράν. Ένας από τους Ιρανούς αξιωματούχους είπε ότι ο Μασκ είχε ζητήσει τη συνάντηση και ότι ο πρεσβευτής επέλεξε την τοποθεσία.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων, χαρακτηρίζοντάς την «μια φρικτή μονόπλευρη συμφωνία που δεν έπρεπε ποτέ, μα ποτέ να είχε γίνει» και επέβαλε σκληρές οικονομικές κυρώσεις στα έσοδα από το ιρανικό πετρέλαιο και τις διεθνείς τραπεζικές συναλλαγές. Διέταξε επίσης τη δολοφονία ενός κορυφαίου Ιρανού στρατηγού, του Κασίμ Σουλεϊμανί, στο Ιράκ το 2020.
Σε απάντηση, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν απαγόρευσε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Τραμπ και Ιρανοί αξιωματούχοι υποσχέθηκαν να εκδικηθούν τη δολοφονία του Σουλεϊμανί. Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς δήλωσαν σε δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα ότι το Ιράν είχε σχεδιάσει να δολοφονήσει τον Τραμπ πριν από τις εκλογές.
Αλλά μετά την εκλογή του την περασμένη εβδομάδα, το Ιράν συζητούσε ανοιχτά εάν μπορεί τώρα να καταλήξει σε μια νέα και πιο διαρκή συμφωνία με τις ΗΠΑ. Πολλά μέλη της νέας κυβέρνησης του προέδρου Mασούντ Πεζεσκιάν τάσσονται υπέρ των διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ότι στον Τραμπ αρέσει να κάνει συμφωνίες και ότι μπορεί να υπάρξει ευκαιρία να αρθούν οι κυρώσεις.
Συντηρητικοί κύκλοι στο Ιράν αντιτίθενται στην προσέγγιση με τον Τραμπ και οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις -ή συμφωνία- πρέπει να εγκριθούν από τον ανώτατο ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ο Τραμπ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ, το οποίο διεξάγει πόλεμο κατά των οργανώσεων Χαμάς και Χεζμπολάχ που υποστηρίζονται από το Ιράν μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου πέρυσι.
Την Πέμπτη, σε ανάρτησή του στο X, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Aμπάς Αραγκτσί είπε: «Οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μέσω συνεργασίας και διαλόγου. Συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε με θάρρος και καλή θέληση. Το Ιράν δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το ειρηνικό πυρηνικό του πρόγραμμα».
Ο Αραγκτσί έκανε τα σχόλια μετά από συνάντηση στην Τεχεράνη με τον Ραφαέλ Γκροσι τον επικεφαλής της πυρηνικής οργάνωσης του ΟΗΕ. Αναλυτές λένε ότι παρά τις ακανθώδεις σχέσεις του παρελθόντος, οι Ιρανοί φαίνεται να θέλουν να κρατήσουν ανοιχτή την πόρτα της διπλωματίας και ο Τραμπ φαίνεται να ενδιαφέρεται.