Νέο πολεοδομικό σχέδιο για περιορισμό δόμησης στη Σαντορίνη


Μετά τη Μύκονο, σειρά παίρνει η Σαντορίνη, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος να προτείνει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της δόμησης στο νησί. Η παρουσίαση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) πραγματοποιήθηκε χθες στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο της Θήρας από τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, παρουσία τοπικών φορέων και κατοίκων.

Αύξηση αρτιότητας και αυστηροί κανόνες δόμησης

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, αυξάνονται οι απαιτήσεις αρτιότητας για την εκτός σχεδίου δόμηση, με στόχο τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης κατασκευής κατοικιών και τουριστικών καταλυμάτων.

Συγκεκριμένα, προτείνεται:

  • Κατοικίες: Αύξηση της αρτιότητας από 4 σε 8 στρέμματα.
  • Τουριστικές εγκαταστάσεις: Αύξηση αρτιότητας σε 40 στρέμματα με συντελεστή δόμησης 0,15, από τα 8 στρέμματα που ισχύουν σήμερα.

Οι νέες ρυθμίσεις στοχεύουν στην προστασία του φυσικού τοπίου και στην αποτροπή περαιτέρω πίεσης στις υποδομές του νησιού.

Ολική απαγόρευση δόμησης στην περιοχή της Καλντέρας

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην περιοχή της Καλντέρας τόσο στη Θήρα όσο και στη Θηρασιά, όπου προτείνεται πλήρης απαγόρευση της δόμησης για λόγους ασφάλειας και προστασίας του τοπίου. Επιτρέπονται μόνο έργα αντιστήριξης σε σημεία με κίνδυνο κατολισθήσεων, καθώς και περιορισμένες παρεμβάσεις για υποδομές όπως λιμενικές εγκαταστάσεις και δρόμοι.

Νέες ζώνες ανάπτυξης και προστασίας

Το ΕΠΣ εισάγει ζώνες υποδοχής δραστηριοτήτων και καλλιέργειας αμπελιών, κυρίως στην ανατολική ακτή και βόρεια της Οίας, για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Στόχος είναι η ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και η βιώσιμη κατανομή των τουριστικών ροών.

Οι περιοχές καλλιέργειας και συμβατών χρήσεων στη Σαντορίνη χωρίζονται σε:

  • Γεωργική δραστηριότητα: Ανατολική ακτή της Θήρας.
  • Τουρισμός και αναψυχή: Περιοχές όπως Περίσσα και Μονόλιθος.
  • Βιομηχανικές και εμπορικές χρήσεις: Κεντρική ζώνη μεταξύ Μεσαριάς και Μονόλιθου.

Ζωνοποίηση και επεκτάσεις οικισμών

Στο πλαίσιο του σχεδίου, προβλέπεται η οριοθέτηση παραδοσιακών οικισμών όπως Θόλος, Φοινικιά και Ημεροβίγλι, καθώς και μικρές επεκτάσεις σε Φηρά, Οία και νέους οικισμούς για την κάλυψη αναγκών στέγασης έως το 2040. Η πολιτική αυτή αποσκοπεί στην αποφυγή υπερβολικής εξάπλωσης των οικισμών και στην προστασία του τοπίου.

Διαβούλευση και επόμενα βήματα

Από σήμερα και για πέντε ημέρες, πολίτες και φορείς μπορούν να υποβάλουν σχόλια και προτάσεις στην ειδική πλατφόρμα του ΥΠΕΝ. Η δημόσια διαβούλευση θα συνεχιστεί κατά την εκπόνηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Το νέο πλαίσιο αποσκοπεί στη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού, περιορίζοντας την εκτός σχεδίου δόμηση στο 33,3% του συνολικού εδάφους, από το 71,8% που ισχύει σήμερα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ