Αρκετοί είναι αυτοί που παραμιλούν στον ύπνο τους. Αυτό το φαινόμενο έχει και την επιστημονική του εξήγηση
Όπως ο άνθρωπος βυθίζεται στον ύπνο, το δικτυωτό σύστημα ενεργοποίησης (reticular activating system – RAS) του εγκεφάλου “αφήνει τον έλεγχο” στον προοπτικό πυρήνα (ventrolateral preoptic nucleus – VLPO). Μόλις λοιπόν αποκοιμηθεί, ο εγκέφαλός του απελευθερώνει δύο χημικές ενώσεις: την γλυκίνη και την GABA. Αυτές οι χημικές ουσίες παραλύουν ουσιαστικά το σώμα: εποδίζουν την κίνηση στις φωνητικές χορδές, το στόμα και τους μυς του σώματος, για όσο κοιμάται.
Οι επιστήμονες δεν έχουν εντοπίσει επακριβώς το γιατί μερικοί άνθρωποι είναι σε θέση να μιλούν όταν κοιμούνται. Η ομιλία κατά τον ύπνο (Somniloquy) μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του κύκλου του ύπνου: κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μιλούν ανεξάρτητα από το αν ονειρεύονται εκείνη την στιγμή.
Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην επηρεάζονται το ίδιο από την παραλυτική δράση της γλυκίνης και της GABA και καταλήγουν να εξωτερικεύουν ασυνείδητα αυτό που συμβαίνει μέσα στο κεφάλι τους.
Η ομιλία στον ύπνο σχετίζεται με την υπνοβασία και το νυχτερινό τρέμουλο: περίπου το 50% των παιδιών και το 5% των ενηλίκων θα μιλήσουν σε κάποια φάση στον ύπνο τους. Είναι επίσης κάτι που συμβαίνει πιο συχνά στους άνδρες παρά στις γυναίκες.