Η πανσέληνος του Νοεμβρίου, γνωστή ως «Φεγγάρι του Κάστορα», θα φωτίσει τον ουρανό την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024. Η ονομασία αυτή προέρχεται από τους ιθαγενείς της Αμερικής, οι οποίοι παρατήρησαν ότι τον Νοέμβριο οι κάστορες καταφεύγουν στις φωλιές τους, έχοντας συγκεντρώσει επαρκή αποθέματα τροφής για τον μακρύ χειμώνα που ακολουθεί.
Στην Ελλάδα, όπου οι κάστορες δεν αποτελούν μέρος της τοπικής πανίδας, η πανσέληνος του Νοεμβρίου θα μπορούσε να συνδεθεί με τις αρκούδες, οι οποίες αυτή την περίοδο προετοιμάζουν τα λαγούμια τους για τον χειμέριο ύπνο. Ωστόσο, στην ελληνική παράδοση, η Σελήνη δεν συνδέεται με συγκεκριμένες δραστηριότητες ή ζώα, αλλά θεωρείται μια αυθύπαρκτη μυθική οντότητα με θηλυκή μορφή.
Η Σελήνη στην ελληνική μυθολογία
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Σελήνη και η Ηώς είναι αδελφές του Ήλιου. Μια παράδοση αναφέρει ότι τα αδέλφια τσακώνονταν συνεχώς, με τον Ήλιο να γεμίζει τη Σελήνη με σημάδια από το ξύλο. Η μητέρα τους τα καταράστηκε να μην είναι ποτέ μαζί, εξηγώντας έτσι το φυσικό φαινόμενο της εναλλαγής ημέρας και νύχτας.
Μια άλλη παράδοση παρουσιάζει τον Ήλιο και τη Σελήνη ως ζευγάρι, με τα αστέρια ως τέκνα τους. Ο Ήλιος ζηλεύει τη Σελήνη, που εμφανίζεται τη νύχτα όταν εκείνος κοιμάται ή κυνηγά. Οι γάμοι του Ήλιου και της Σελήνης περιγράφονται σε ένα γαμήλιο τραγούδι της Ηπείρου:
«Ο ήλιος επαντρεύτηκε και πήρε το φεγγάρι, εκάλεσε και στη χαρά συμπέθερους τ’ αστέρια, τα σύγνεφα τους έστρωσε στρώματα για να κάτσουν, τους έβαλε προσκέφαλα τις ράχες ν’ ακουμπήσουν».
Αυτές οι παραδόσεις αντικατοπτρίζουν την πλούσια μυθολογική κληρονομιά της Ελλάδας και την ιδιαίτερη σχέση των ανθρώπων με τη Σελήνη.