Αν λατρεύετε το άρωμα και τη γεύση του καφέ, αυτή η τούρτα είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεστε για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας! Με πλούσια στρώματα κρέμας καφέ, σοκολατένια γκανάζ και μια δόση καραμέλας, αυτή η τούρτα είναι ο απόλυτος συνδυασμός γλυκού και έντονου αρώματος καφέ. Διακοσμημένη με σπιράλ από κρέμα, κόκκους καφέ και σοκολατένια τριμμένα κομμάτια, θα κλέψει τις εντυπώσεις τόσο με την εμφάνιση όσο και με τη γεύση της.
Τούρτα με κρέμα καφέ και γκανάζ σοκολάτας – Υλικά
Για το παντεσπάνι:
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. κακάο
- 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 200 γρ. ζάχαρη
- 4 μεγάλα αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 150 ml γάλα
- 100 ml δυνατό καφέ (εσπρέσο)
- 100 ml ηλιέλαιο ή βούτυρο λιωμένο
- 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Για την κρέμα καφέ:
- 400 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά (καλά παγωμένη)
- 2 κουταλιές στιγμιαίο καφέ (διαλυμένο σε 1 κουταλιά ζεστό νερό)
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 250 γρ. μασκαρπόνε (προαιρετικά για πιο πλούσια υφή)
Για τη γκανάζ σοκολάτας:
- 200 γρ. μαύρη σοκολάτα (περίπου 70% κακάο), ψιλοκομμένη
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 1 κουταλιά βούτυρο
Για τη διακόσμηση:
- Καραμέλα (προαιρετικά)
- Σοκολατένιες νιφάδες ή τριμμένη σοκολάτα
- Κόκκοι καφέ (ολόκληροι ή τριμμένοι)
- Μερικά βρώσιμα λουλούδια (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία του παντεσπανιού:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C και στρώστε δύο στρογγυλές φόρμες 20 εκ. με αντικολλητικό χαρτί.
- Κοσκινίστε μαζί το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε τα αυγά και τη ζάχαρη με μίξερ μέχρι να αφρατέψουν (περίπου 5-7 λεπτά).
- Προσθέστε το ηλιέλαιο, το γάλα, τον καφέ και τη βανίλια, ανακατεύοντας απαλά.
- Ενσωματώστε το μείγμα του αλευριού και ανακατέψτε μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο χυλό.
- Μοιράστε το μείγμα στις φόρμες και ψήστε για 25-30 λεπτά, μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο.
- Αφήστε τα παντεσπάνια να κρυώσουν εντελώς πριν τα αφαιρέσετε από τις φόρμες.
2. Προετοιμασία της κρέμας καφέ:
- Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να αρχίσει να πήζει.
- Προσθέστε τον διαλυμένο καφέ και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθούν απαλές κορυφές.
- Προσθέστε το μασκαρπόνε και ανακατέψτε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
3. Προετοιμασία της γκανάζ σοκολάτας:
- Ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να αρχίσει να αχνίζει (χωρίς να βράσει).
- Ρίξτε την ζεστή κρέμα πάνω από τη σοκολάτα και αφήστε για 2 λεπτά.
- Ανακατέψτε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει λεία γκανάζ. Προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε ξανά.
4. Συναρμολόγηση της τούρτας:
- Κόψτε τα παντεσπάνια στη μέση (αν χρειάζεται) για να δημιουργήσετε 4 επίπεδα.
- Απλώστε ένα στρώμα κρέμας καφέ πάνω από το πρώτο παντεσπάνι, καλύψτε με το δεύτερο παντεσπάνι και συνεχίστε μέχρι να ολοκληρωθούν τα επίπεδα.
- Απλώστε τη γκανάζ σοκολάτας στην κορυφή και στα πλαϊνά της τούρτας.
- Διακοσμήστε με σοκολατένιες νιφάδες, καραμέλα, κόκκους καφέ και βρώσιμα λουλούδια.
Συμβουλές:
- Μπορείτε να φυλάξετε την τούρτα στο ψυγείο για 2-3 ημέρες μέχρι να σφίξει.
- Για ακόμα πιο έντονη γεύση, προσθέστε λίγο λικέρ καφέ στην κρέμα.