Μεγάλο ζήτημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής
Δύο χρόνια ξηρασίας-ρεκόρ έχουν επιφέρει βαρύ πλήγμα στην βιώσιμη αλιεία του γιγάντιου «pirarucu», ενός ψαριού που συναντάται σε μεγάλες ποσότητες και αναμφισβήτητα αποτελεί την πιο επιτυχημένη επιχείρηση αλιείας στον Αμαζονίο.
Στην πολιτεία Αμαζόνας της Βραζιλίας, σχεδόν 6.000 κάτοικοι που έχουν άδεια αλιείας ανέφεραν απότομη πτώση της παραγωγής και αύξηση του κόστους. Ζητούν βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ψάχνουν τρόπους για το πώς θα προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.
Οι περυσινές ψαριές ανήλθαν στο 70% του εγκεκριμένου από την κυβέρνηση ποσοστού των 100.443 ψαριών. Φέτος θα μπορούσε να σημειωθεί ακόμη μεγαλύτερη μείωση, δεδομένου ότι πολλές κοινότητες δεν έχουν ακόμη μπορέσει να ψαρέψουν. Σημειώνεται πως η αλιευτική περίοδος διαρκεί από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Νοεμβρίου.
Η ελεγχόμενη αλιεία του Pirarucu ξεκίνησε στον Αμαζόνιο πριν από 25 χρόνια στην περιοχή Mamiraua και έκτοτε επεκτάθηκε. Βοήθησε το μεγαλύτερο ψάρι του Αμαζονίου να ξεφύγει από τον κίνδυνο εξαφάνισης και αποτελεί πλέον σημαντική πηγή εισοδήματος για τους ντόπιους σε 10 μονάδες βιώσιμης διατήρησης και οκτώ περιοχές αυτοχθόνων, όπου η αποψίλωση των δασών είναι σχεδόν μηδενική.