Το ξινό λάχανο είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά και υγιεινά προϊόντα ζύμωσης, που συναντάμε σε πολλές κουζίνες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η διαδικασία παρασκευής του είναι απλή αλλά απαιτεί υπομονή, καθώς χρειάζεται αρκετός χρόνος για να ζυμωθεί σωστά και να αποκτήσει τη χαρακτηριστική του γεύση. Είναι πλούσιο σε προβιοτικά, που βοηθούν στην υγεία του εντέρου, και αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό για κρέατα ή σαλάτες. Πάμε να δούμε πώς μπορούμε να το φτιάξουμε στο σπίτι!
Ξινό λάχανο (Σπιτικό Sauerkraut) – Υλικά
- 1 μέτριο λάχανο (περίπου 1-1,5 κιλό)
- 1 κουταλιά της σούπας θαλασσινό αλάτι
- Προαιρετικά: 1 κουταλάκι του γλυκού σπόροι κύμινου ή μαύρου πιπεριού, φύλλα δάφνης, ή σκόρδο για πρόσθετη γεύση
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία του λάχανου: Ξεφλουδίστε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου και κόψτε το σε πολύ λεπτές λωρίδες.
- Ανακάτεμα με αλάτι: Τοποθετήστε το κομμένο λάχανο σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε το αλάτι. Ζυμώστε το με τα χέρια σας μέχρι να αρχίσει να βγάζει υγρά (περίπου 5-10 λεπτά).
- Συσκευασία σε βάζο: Μεταφέρετε το λάχανο σε ένα αποστειρωμένο βάζο, πιέζοντας το καλά για να φύγει ο αέρας και να καλυφθεί με το ίδιο του το υγρό. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο αλατισμένο νερό.
- Ζύμωση: Κλείστε το βάζο, αλλά όχι ερμητικά. Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για 1-4 εβδομάδες, ανάλογα με το πόσο ξινό το προτιμάτε. Ελέγχετε τακτικά και αφαιρέστε τυχόν επιφανειακή μούχλα.
Tip
Όσο περισσότερο το αφήσετε να ζυμωθεί, τόσο πιο έντονη θα είναι η γεύση του. Φυλάξτε το στο ψυγείο όταν φτάσει το επιθυμητό αποτέλεσμα για να διατηρηθεί.
Καλή απόλαυση!