Είναι η μυϊκή δύναμη μεγαλύτερη το απόγευμα σε σχέση με το πρωί;


Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αρκετοί δείκτες της φυσικής κατάστασης – μεταξύ αυτών η αντοχή, η δύναμη, ο χρόνος αντίδρασης και η αεροβική ικανότητα – είναι καλύτερη από τις 3 έως τις 7 το απόγευμα.

Μυϊκή δύναμη και θερμοκρασία
Η πιθανή εξήγηση αυτής της διαφοράς είναι απλή: η θερμοκρασία και τα ορμονικά επίπεδα του οργανισμού είναι στο υψηλότερο σημείο τους αργά το απόγευμα, καθιστώντας τους μυς πιο ευλύγιστους και παράγοντας την καλύτερη αναλογία τεστοστερόνης (είναι η ορμόνη που «χτίζει» τους μυς) προς κορτιζόλη (η ορμόνη που αποδυναμώνει τους μυς).

Ο κιρκαδικός ρυθμός (circa=γύρω diem=”ημέρα), δηλαδή ο ρυθμός κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, επηρεάζει τη θερμοκρασία του σώματός μας (χαμηλότερη το πρωί σε σχέση με το απόγευμα), την πίεση του αίματος (χαμηλότερη την νύχτα και αυξάνει πριν το πρωινό ξύπνημα), τους μυς (πιο δυνατοί το απόγευμα), τα επίπεδα ορμονών, τον καρδιακό ρυθμό κ.ά. Στα πλαίσια της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Βόρειου Τέξας, διαπιστώθηκε ότι, αν και οι κιρκαδικοί ρυθμοί είναι έμφυτοι, μπορούμε να τους επαναφέρουμε με βάση τις συνήθειές μας.

Το κλειδί, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να προσαρμόζει κανείς την προπόνηση στο ωράριό του και όχι το αντίστροφο.

Αν, πάντως, προγραμματίζετε να συμμετάσχετε σε αθλητικούς αγώνες, καλό είναι να προγραμματίσετε την προπόνησή σας ανάλογα με την ώρα των αγώνων, για να μην αιφνιδιάσετε το σώμα σας.

Με άλλα λόγια, αν πρόκειται να συμμετάσχετε σε μαραθώνιο δρόμο που θα αρχίσει νωρίς το πρωί, καλό είναι να προπονείστε μόνο νωρίς το πρωί. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι προτιμότερο να γυμνάζεστε το απογευματάκι.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ