Το τσουρέκι είναι ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας, γνωστό για την αφράτη υφή και το μοναδικό άρωμα που προσφέρει. Σε αυτήν τη συνταγή, προσθέτουμε μια λαχταριστή δόση σοκολάτας, η οποία απογειώνει τη γεύση και κάνει το τσουρέκι ακόμα πιο απολαυστικό. Ιδανικό για το πρωινό ή τον απογευματινό καφέ, αυτό το τσουρέκι θα κερδίσει μικρούς και μεγάλους.
Τσουρέκι με σοκολάτα – Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 150 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 200 ml γάλα, χλιαρό
- 10 γρ. μαγιά ξηρή
- 2 αυγά
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ
- 200 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
Για την επάλειψη:
- 1 αυγό, χτυπημένο με 1 κουταλιά της σούπας νερό
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία ζύμης: Σε ένα μπολ, διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και αφήστε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Στη συνέχεια, προσθέστε τα αυγά, τη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι και το κακουλέ. Ανακατέψτε καλά.
- Ζύμωμα: Προσθέστε το αλεύρι σταδιακά και ζυμώστε μέχρι να έχετε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Μπορείτε να το κάνετε με τα χέρια ή με το μίξερ με γάντζο.
- Προσθήκη σοκολάτας: Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, προσθέστε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ζυμώστε απαλά ώστε να μοιραστεί ομοιόμορφα στη ζύμη.
- Φούσκωμα: Καλύψτε τη ζύμη με μεμβράνη και αφήστε τη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1-2 ώρες, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Πλάσιμο και ψήσιμο: Χωρίστε τη ζύμη σε 2 μέρη και πλάστε τα σε πλεξούδα. Τοποθετήστε τα σε ταψί με λαδόκολλα και αφήστε τα να φουσκώσουν ξανά για περίπου 30 λεπτά. Αλείψτε με το χτυπημένο αυγό και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30-35 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.
- Σερβίρισμα: Αφήστε τα να κρυώσουν πριν τα κόψετε για να απολαύσετε την αφράτη υφή και την πλούσια γεύση της σοκολάτας.
Καλή σας όρεξη!