Αρκάς: Η σκοτεινή «καλημέρα» μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ


Μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ ως Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο διάσημος σκιτσογράφος Αρκάς μάς απευθύνει μια «καλημέρα» γεμάτη νόημα και αινιγματικότητα. Με χαρακτηριστικό τρόπο, ο σκιτσογράφος της καρδιάς μας χρησιμοποίησε τη δύναμη της εικόνας και των χρωμάτων για να εκφράσει τη σκέψη του, δίνοντας στους θαυμαστές του ένα σκίτσο που αναμφισβήτητα προκάλεσε σκέψεις και συζητήσεις.

Αρκάς: Το σκίτσο με τη φέτα από πορτοκάλι

Το σκίτσο του Αρκά παρουσιάζει μια φέτα πορτοκαλιού με ένα αντιφατικό εσωτερικό. Το πορτοκαλί χρώμα, που τυπικά συνδέεται με τη ζωντάνια και την ενέργεια, αντιπαρατίθεται με το μαύρο εσωτερικό, συμβολίζοντας ίσως το σκοτεινό προαίσθημα ή την αρνητικότητα που νιώθει ο καλλιτέχνης απέναντι στον νέο Πρόεδρο.

Ο Αρκάς, γνωστός για τις πολιτικές του τοποθετήσεις μέσα από τη σάτιρα, έχει εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του με τον Ντόναλντ Τραμπ στο παρελθόν, και η νέα του «καλημέρα» είναι άλλη μια δήλωση αποδοκιμασίας. Το σκίτσο, που δημοσιεύτηκε την 07η Νοεμβρίου 2024, την επόμενη ημέρα των εκλογών, φαίνεται να αντικατοπτρίζει την ανησυχία του καλλιτέχνη για τις μελλοντικές επιπτώσεις αυτής της εκλογής.

Το σκίτσο χωρίς λόγια, που παραπέμπει απλώς σε μια «καλημέρα», λειτουργεί σαν μια σιωπηλή διαμαρτυρία. Οι λέξεις είναι περιττές όταν τα χρώματα και η εικόνα μιλούν από μόνα τους. Ο συνδυασμός του πορτοκαλί και του μαύρου μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως, αλλά με το συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο παραπέμπει σαφώς στην εκλογή του Τραμπ και τον αντίκτυπο που αυτή ενδεχομένως θα έχει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.

Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ