Λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα για συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη, η Άγκυρα επαναφέρει τις θέσεις της για επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο μέσω της προσέγγισης «καζάν-καζάν» (win-win). Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα υποστηρίξει αυτή την προσέγγιση, υπονοώντας ότι η Τουρκία επιδιώκει μερίδιο στους πόρους του Αιγαίου.
Η Αθήνα, από την πλευρά της, τονίζει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για παζάρια με την Άγκυρα, επισημαίνοντας τη σημασία του διαλόγου και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Η επικείμενη συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών θα εξετάσει τη δυνατότητα οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, με στόχο τη διατήρηση του θετικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες.
Παράλληλα, η Τουρκία συνεχίζει να προωθεί το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», ξεκινώντας την αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Φάλαινα» στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή 42 μονάδων του Ναυτικού και 10 μαχητικών αεροσκαφών F-16. Η άσκηση διεξάγεται από τις 4 έως τις 15 Νοεμβρίου, ενισχύοντας την παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή.
Στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Ερντογάν παραμένει αμετακίνητος, ζητώντας την αναγνώριση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και προωθώντας τη λύση των δύο κρατών. Στην πρόσφατη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, υποστηρίζοντας ότι η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη οδός για την επίλυση του Κυπριακού.
Στο πλαίσιο των εξοπλιστικών προγραμμάτων, η Τουρκία επιδιώκει την απόκτηση νέων μαχητικών αεροσκαφών. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ανέφερε ότι τα εμπόδια για την προμήθεια των F-16 έχουν ξεπεραστεί, ενώ σημείωσε πρόοδο και στις διαπραγματεύσεις για τα Eurofighter, με τις τεχνικές συζητήσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η επικείμενη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας αναμένεται να καθορίσει τον οδικό χάρτη για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας τον Ιανουάριο στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθούν οι ηγέτες των δύο χωρών, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στόχος είναι η διατήρηση του θετικού μομέντουμ και η προώθηση της Θετικής Ατζέντας, του Πολιτικού Διαλόγου και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.