Η κολοκύθα ως γλυκό του κουταλιού είναι μια αγαπημένη συνταγή της ελληνικής παράδοσης, γεμάτη αρώματα και φθινοπωρινή διάθεση. Με την ιδιαίτερη γεύση και το χρώμα της κολοκύθας, αυτή η συνταγή δημιουργεί ένα εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού που μπορεί να συνοδεύσει τον καφέ, να συνοδεύσει το γιαούρτι ή να γίνει τέλειο κέρασμα για τους επισκέπτες σας. Με απλά υλικά και λίγη υπομονή, μπορείτε να φτιάξετε ένα γλυκό που θα ξυπνήσει αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια και θα γεμίσει το σπίτι σας με γλυκές μυρωδιές.
Γλυκό του κουταλιού κολοκύθα – Υλικά
1 κιλό κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
800 γραμμάρια ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
1 ξύλο κανέλας
2-3 γαρύφαλλα
Χυμός από 1 λεμόνι
Φλούδα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Προετοιμασία της κολοκύθας: Καθαρίστε την κολοκύθα και κόψτε τη σε μικρούς κύβους περίπου 2 εκ. Ξεπλύνετε και αφήστε τους κύβους να στραγγίξουν καλά.
Σιρόπι: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάλτε τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα λεμονιού. Βράστε το μείγμα για 5-7 λεπτά μέχρι να αρχίσει να γίνεται σιρόπι.
Μαγείρεμα: Προσθέστε τα κομμάτια κολοκύθας στην κατσαρόλα μαζί με το ξύλο κανέλας και τα γαρύφαλλα. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το γλυκό να βράσει αργά για 40-50 λεπτά. Ανακατεύετε ελαφρά για να μην διαλυθούν τα κομμάτια κολοκύθας.
Ολοκλήρωση: Όταν το γλυκό αρχίσει να πήζει, προσθέστε τον χυμό λεμονιού και αφήστε το να βράσει για άλλα 5 λεπτά.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε το γλυκό να κρυώσει εντελώς. Αποθηκεύστε το σε αποστειρωμένα βαζάκια.