Iράν: Αγωνία για την τύχη της φοιτήτριας με τα εσώρουχα – To καθεστώς φοβάται νέα «επανάσταση»


Νέο σύμβολο της αντίστασης στο Ιράν, μία φοιτήτρια έμεινε με τα εσώρουχα σε μία πρωτοφανή διαμαρτυρία κατά του χιτζάμπ. Η Τεχεράνη φοβάται νέο «τσουνάμι» διαδηλώσεων στα πρότυπα του 2022 μετά τη δολοφονία της Mάχσα Αμίνι.

Η φοιτήτρια ονομάζεται Ahoo Daryaei και είναι το νέο σύμβολο της αντίστασης στο θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν που έχει εντείνει την καταπίεση των γυναικών. Τα πλάνα της διαμαρτυρίας της, τα οποία δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά από ένα ιρανικό φοιτητικό κανάλι, το Amir Kabir, και στη συνέχεια από την ομάδα για τα δικαιώματα Hengaw, τη Διεθνή Αμνηστία και χιλιάδες μέσα σε όλο τον κόσμο.

Οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν μια φοιτήτρια το Σάββατο, όταν σε ένδειξη διαμαρτυρίας έμεινε με τα εσώρουχά της έξω από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο Αζάντ της Τεχεράνης. Η φοιτήτρια, η οποία αποκαλείται σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης Ahoo Daryaei, διαμαρτυρόταν για την παρενόχληση που δέχτηκε από μέλη της παραστρατιωτικής δύναμης Basij, τα οποία φέρεται να είχαν σκίσει τη μαντίλα και τα ρούχα της. Οι αρχές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα την ταυτότητά της.

Μετά τη σύλληψή της, ξέσπασαν εκτεταμένες διαμαρτυρίες μεταξύ της φοιτητικής κοινότητας στο Ιράν, με πολλές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να εκφράσουν την υποστήριξή τους στη νεαρή κοπέλα και να καταδικάζουν το καταπιεστικό καθεστώς.

Τοπικά ενημερωτικά μέσα έγραψαν ότι ξυλοκοπήθηκε κατά τη σύλληψή της. Δεν ήταν άμεσα δυνατό να επιβεβαιωθούν οι αναφορές, αλλά το πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Fars επιβεβαίωσε το περιστατικό σε ένα ρεπορτάζ, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία της φοιτήτριας.

Ανέφερε ότι η φοιτήτρια είχε φορέσει «ακατάλληλα ρούχα» στο μάθημα και «γδύθηκε» αφού προειδοποιήθηκε από τους φρουρούς ασφαλείας να συμμορφωθεί με τον ενδυματολογικό κώδικα. Ο διευθυντής δημοσίων σχέσεων του Πανεπιστημίου Azad, Amir Mahjob, δήλωσε αργότερα σε ανάρτησή του στο X ότι η φοιτήτρια, η οποία είναι χωρισμένη από τον σύζυγό της και μητέρα δύο παιδιών, «είχε ψυχική διαταραχή». Επιπλέον, η τοπική εφημερίδα Farhikhtegan ανέφερε ότι είχε εισαχθεί σε κέντρο ψυχικής υγείας.

Το Ιράν φοβάται τη διαμαρτυρία που θυμίζει έντονα τις διαδηλώσεις που είχαν ξεσπάσει πριν απο λίγα χρόνια για την Μάχσα Αμίνι, μιας νεαρή γυναίκα που πέθανε υπό κράτηση αφού συνελήφθη για φερόμενη παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα του Ιράν. Ο θάνατός της πυροδότησε διαμαρτυρίες σχεδόν σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να αφαιρούν προκλητικά, ακόμη και να καίνε τις μαντήλες τους δημόσια.

Αυτές οι διαδηλώσεις αντιμετωπίστηκαν με βίαιη καταστολή, με αποτέλεσμα περισσότερους από 551 θανάτους και χιλιάδες συλλήψεις. Η τρέχουσα ατμόσφαιρα παραμένει τεταμένη, καθώς πολλοί φοβούνται ότι περιστατικά όπως αυτό με την θαρραλέα Daryaei θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν εκτεταμένη διαφωνία κατά του καθεστώτος.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε τη σύλληψή της απαιτώντας την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή της. Η οργάνωση τόνισε την ανάγκη για ανεξάρτητες έρευνες για καταγγελίες κακοποίησης κατά τη σύλληψή της και ζήτησε προστασία από βασανιστήρια και κακομεταχείριση. «Εκκρεμεί η απελευθέρωσή της, οι αρχές πρέπει να την προστατεύσουν από βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση και να της εξασφαλίσουν πρόσβαση στην οικογένειά της και σε δικηγόρο. Οι ισχυρισμοί για ξυλοδαρμό και σεξουαλική βία εναντίον της κατά τη σύλληψη χρειάζονται ανεξάρτητες και αμερόληπτες έρευνες»

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυρίσει από εκφράσεις αλληλεγγύης, με εξέχουσες προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένης της ηθοποιού Katayoun Riahi, να προτρέπουν το κοινό να μην αφήσει άτομα όπως η Daryaei μόνα τους στον αγώνα τους ενάντια στην καταπίεση.

Ο ακτιβιστής Hossein Ronaghi επαίνεσε τη γενναιότητα της Daryaei, χαρακτηρίζοντας τη διαμαρτυρία της ως μια αδέσμευτη κραυγή ενάντια στις αδικίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο Ιράν. Ο Ronaghi, ένας εξέχων Ιρανός ακτιβιστής που φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, σε μια ανάρτησή του στο X χαιρέτισε τη «ανδρεία» της φοιτήτριας και περιέγραψε τη δράση της ως «κραυγή από τα βάθη της καρδιάς ενάντια στην καταπίεση που έχει αφαιρέσει τη ζωή ανθρώπων, ιδιαίτερα των γυναικών».

Η Μάι Σάτο, η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, δήλωσε στο X ότι θα «παρακολουθήσει στενά αυτό το περιστατικό, συμπεριλαμβανομένης της απάντησης των αρχών». Η χρήση χιτζάμπ (ή μαντίλας) στο κοινό είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες σύμφωνα με την αυστηρή ερμηνεία του Ισλαμικού νόμου από το Ιράν, η οποία επιβάλλεται από τη λεγόμενη αστυνομία ηθικής της χώρας. Οι γυναίκες στη χώρα μπορούν να υποστούν σκληρή τιμωρία, ακόμη και για μικρές παραβάσεις. Η καταστολή διαδηλωτών και γυναικών από το Ιράν ισοδυναμεί με «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ