Η Αθήνα επιδιώκει τη διατήρηση της ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χωρίς να αναμένει θεαματικές αλλαγές στη στάση της Άγκυρας. Κομβική ημερομηνία θεωρείται η 8η Νοεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, όπου θα φανεί αν η συζήτηση μπορεί να περάσει σε μια πιο ουσιαστική ατζέντα.
Οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας
Οι τελευταίες ενέργειες της τουρκικής πλευράς δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς η γειτονική χώρα εμμένει σε ένα αναθεωρητικό αφήγημα. Χαρακτηριστικά, η Άγκυρα αναφέρθηκε σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα» στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου, με αφορμή τη συνέχιση των ερευνών του O/V AEGAEO για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων.
Προηγήθηκαν δύο ακόμα Navtex από τις τουρκικές αρχές για τις έρευνες του ελληνικού σκάφους μεταξύ Χίου και Σάμου και μεταξύ Λέσβου και Χίου. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας, με διπλωματικές πηγές να σημειώνουν ότι το ερευνητικό πλοίο πραγματοποίησε εργασίες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι ο ισχυρισμός της Άγκυρας περί τουρκικής υφαλοκρηπίδας απορρίπτεται και τόνισαν ότι η τουρκική Navtex είναι προδήλως αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο.
Οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας
Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι δεν πρόκειται να γίνει συζήτηση για θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων. Οποιαδήποτε συζήτηση θα αφορά την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας, υπό την απόλυτη προϋπόθεση ότι υπάρχει πλήρης σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Αυτό συνιστά τη μία και μόνη διαφορά που θα τεθεί στο τραπέζι.
Παράλληλα, δίνεται έμφαση στις κινήσεις που έχουν γίνει για την ενίσχυση του ρόλου της χώρας στη γεωπολιτική σκακιέρα και την αμυντική θωράκισή της. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Η Ελλάδα σήμερα είναι ισχυρή, και γεωπολιτικά και αμυντικά και οικονομικά. Και έχουμε μία υποχρέωση, με αυτοπεποίθηση και όχι από θέση αδυναμίας, να συνομιλούμε με τους γείτονές μας».
Στόχος οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας
Ακόμα και αν δεν υπάρξουν βήματα προόδου στον διάλογο, στόχος είναι να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, ώστε οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις. Τον Ιανουάριο πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών.
Επομένως, ακόμα και αν δεν γίνουν βήματα προόδου στον διάλογο των δύο χωρών, στόχος είναι να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τα λεγόμενα εύκολα θέματα, όπως η οικονομία, ο τουρισμός και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Συνεργασία στο μεταναστευτικό
Κρίσιμη θεωρείται η συνεργασία με την Τουρκία στο μεταναστευτικό, ένα θέμα που έχει έρθει στο προσκήνιο καθώς ευρωπαϊκά κράτη υιοθετούν μια πιο σκληρή γραμμή, ενώ οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των ροών.
Κυπριακό
Σε μια εποχή που παρατηρείται κινητικότητα στο Κυπριακό, μένει να φανεί αν η τουρκική πλευρά θα επιμείνει στην ίδια ρότα. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σημαντικές συνομιλίες που είχε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, στον Λευκό Οίκο, σημειώνοντας ότι «από ένα σημείο διεθνούς ακινησίας, η Κύπρος και η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος αντιμετωπίζεται τώρα ως μέρος λύσης στην εξίσωση της πιο ευαίσθητης περιοχής στον παγκόσμιο χάρτη».
Στις 31 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Κύπρου συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, σε ένα κρίσιμο momentum, καθώς είχε προηγηθεί το τετ α τετ του προέδρου της Κύπρου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.