Μαρτυρίες που εκπλήσσουν: «Σήμαναν συναγερμό όταν το νερό είχε ήδη εισβάλει. Δεν υπήρχε πλέον ανάγκη να μου πουν ότι το νερό ερχόταν»
Την ώρα που η Ισπανία θρηνεί εκατοντάδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες της Βαλένθια, ολόκληρος ο κόσμος αναρωτιέται γιατί ο αριθμός των νεκρών, που αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει τους 200, είναι τόσο υψηλός.
Σχεδόν όλοι οι θάνατοι που έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί στην περιοχή της Βαλένθια. Ορισμένες, μάλιστα, περιοχές έχουν πληγεί ιδιαίτερα, χαρακτηριστική η πόλη Παϊπόρτα με πληθυσμό 25.000 κατοίκους που μετρά 62 θανάτους.
«Σήμαναν συναγερμό όταν το νερό είχε ήδη εισβάλει. Δεν υπήρχε πλέον ανάγκη να μου πουν ότι το νερό ερχόταν», είπε κάτοικος της πόλης Παϊπόρτα με τους δεκάδες νεκρούς. Λίγα λεπτά πριν τις 12 το μεσημέρι, η Πολιτική Προστασία έστειλε ειδοποίηση στα κινητά τηλέφωνα καλώντας τους πολίτες να μείνουν σπίτι ή σε υπερυψωμένες περιοχές, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία είχε ανεβάσει στο ανώτερο επίπεδο τον κίνδυνο από τις 9 το πρωί. Στις 10.30 οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν να κλείσουν τα σχολεία, ενώ ήδη το οδικό δίκτυο είχε βυθιστεί στους μανιασμένους χειμάρρους, αναφέρει η εφημερίδα El Pais.
Στο τραγικό αποτέλεσμα συνέβαλαν πολλοί παράγοντες, όπως ο εγκλωβισμός των οδηγών στα αυτοκίνητά τους, ο κακός σχεδιασμός από τους αρμόδιους και οι ακραίες βροχοπτώσεις που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή, σημειώνει το BBC.
«Όταν το νερό άρχισε να ανεβαίνει, ήρθε σαν κύμα. Ήταν σαν τσουνάμι», είπε ο Γουλιέλμο Σεράνο Περέζ από την Παϊπόρτα, κοντά στη Βαλένθια, που το βράδυ της Τρίτης οδηγούσε στον αυτοκινητόδρομο με τους γονείς του όταν τους χτύπησαν τα ορμητικά νερά. Επέζησαν σκαρφαλώνοντας σε μια γέφυρα και εγκαταλείποντας το αυτοκίνητό τους στη μανία της πλημμύρας.
Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία της Πατρίτσια Ροντρίγκεθ που εκείνη την ώρα επέστρεφε στο σπίτι από τη δουλειά της. Όπως είπε, μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ, το νερό άρχισε να ανεβαίνει ενώ ήταν σε δρόμο κοντά στην Παϊπόρτα και τα αυτοκίνητα άρχισαν να επιπλέουν. Εξήγησε ότι επειδή βρίσκονταν κοντά στο ποτάμι, φοβόταν ότι θα υπερχειλίσει. Κατάφερε να ξεφύγει με τη βοήθεια ενός άλλου οδηγού και μίλησε για τον τρόμο που αισθάνθηκε καθώς παρακολουθούσε έναν νεαρό να μεταφέρει σε ασφαλές σημείο ένα νεογέννητο μωρό.
Το ισπανικό «112» άργησε
Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, η οποία εποπτεύεται από την περιφερειακή κυβέρνηση, εξέδωσε σήμα έκτακτης ανάγκης στα τηλέφωνα των κατοίκων της πόλης της Βαλένθια και γύρω από αυτήν μετά τις 20:00 τοπική ώρα την Τρίτη, ενώ μέχρι τότε τα νερά της πλημμύρας ανέβαιναν γρήγορα σε πολλές περιοχές και σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν ήδη προκαλέσει καταστροφές. Πολλοί κάτοικοι εκείνη την ώρα βρίσκονταν στους δρόμους, σε πολλές περιπτώσεις επιστρέφοντας από τη δουλειά τους, όταν χτύπησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Ένα βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου δείχνει πώς ένα πρώτο κύμα νερού άρχισε να πλημμυρίζει την Παϊπόρτα, ενώ τα αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν ακόμα στους δρόμους. Παρότι οι βροχοπτώσεις ήταν πιο έντονες σε άλλες περιοχές, όπως η Ουτιέλ και η Τσίβα, η γεωγραφία της Παϊπόρτα, με μια ρεματιά να διατρέχει το κέντρο της, έκανε τις επιπτώσεις της πλημμύρας ιδιαίτερα καταστροφικές.
Τι λένε οι αρχές
Η δήμαρχος Μαριμπέλ Αλμπαλάτ δήλωσε ότι η πόλη ήταν απροετοίμαστη από πλευράς σχεδιασμού, με πολλά ισόγεια διαμερίσματα. Έξι ένοικοι ενός γηροκομείου έχασαν τη ζωή τους όταν τα νερά εισέβαλαν στο κτίριο και εκείνοι βρίσκονταν στο ισόγειο. Υποστήριξε, επίσης, ότι υπήρχε ένα στοιχείο εφησυχασμού. «Στην Παϊπόρτα δεν συνηθίζουμε να έχουμε πλημμύρες και ο κόσμος δεν τρομάζει».
Παγίδα θανάτου τα γκαράζ
Αναφερόμενη στο γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι της πόλης της βρέθηκαν νεκροί στα γκαράζ των σπιτιών τους, η Αλμπαλάτ ανέφερε: «Όταν βρέχει, ο κόσμος συνήθως κατεβαίνει στα γκαράζ του για να βγάλει τα αυτοκίνητά του, σε περίπτωση που το γκαράζ πλημμυρίσει» είπε.
Αυτό ακριβώς φαίνεται να συνέβη στη γειτονιά La Torre, στα προάστια της Βαλένθια, όπου τα πτώματα 8 ατόμων ανασύρθηκαν από το γκαράζ μιας πολυκατοικίας.
Πνίγηκαν μέσα στα αυτοκίνητα
Ο αυτοκινητόδρομος Α3, που συνδέει τη Βαλένθια με τη Μαδρίτη, ήταν ένας από τους πολλούς δρόμους όπου οι οδηγοί παγιδεύτηκαν, καθώς η στάθμη του νερού ανέβαινε, με αποτέλεσμα να αναρωτιούνται αν ήταν ασφαλέστερο να παραμείνουν στα οχήματά τους ή όχι.
«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους επειδή το νερό παρέσυρε όσους είχαν βγει από τα αυτοκίνητά τους» δήλωσε ένας επιζών στο τηλεοπτικό κανάλι Telecinco, ενώ άλλος ανέφερε ότι το νερό έφτανε μέχρι το στήθος του.
Την ίδια ώρα, αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε ότι είδε έναν οδηγό που είχε βγει από το αυτοκίνητό του, ο οποίος είχε προσδεθεί με τη ζώνη του σε μια κολόνα φωτισμού για να μην τον παρασύρει το νερό. Είναι άγνωστο αν επέζησε.
Άλλοι παράγοντες θανάτου
Γιατί η Βαλένθια επλήγη τόσο πολύ από τα έντονα καιρικά φαινόμενα; Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, είναι πολύ πυκνοκατοικημένη. Επίσης η έλλειψη βροχοπτώσεων σε όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους έχει κάνει το έδαφος ανίκανο να απορροφήσει αποτελεσματικά το νερό της βροχής. Ο Πάμπλο Αζνάρ, ερευνητής στο Κοινωνικοοικονομικό Παρατηρητήριο Πλημμυρών και Ξηρασίας (Obsis), σημείωσε ακόμα ότι σε μεγάλο μέρος της πληγείσας περιοχής έχει συντελεστεί «ανεξέλεγκτη ανάπτυξη», με πολλές περιοχές να καλύπτονται από αδιαπέραστα υλικά, γεγονός που «αυξάνει τον κίνδυνο που εγκυμονούν αυτά τα φαινόμενα».
Η συμβολή της αύξησης της θερμοκρασίας του κλίματος
Σε μια προκαταρκτική έκθεση, η World Weather Attribution (WWA), ομάδα διεθνών επιστημόνων που διερευνούν το ρόλο της υπερθέρμανσης του πλανήτη στα ακραία καιρικά φαινόμενα, διαπίστωσε ότι οι βροχοπτώσεις που έπληξαν την Ισπανία ήταν κατά 12% πιο έντονες λόγω της κλιματικής αλλαγής και αυτό δίνει διπλές πιθανότητες για ένα τέτοιο καιρικό φαινόμενο.