Στο νέο του σκίτσο, ο αγαπημένος σκιτσογράφος Αρκάς αποτυπώνει τις διατροφικές «δοκιμασίες» του Θανασάκη – ή Θαναθάκη, όπως προτιμά να συστήνεται ο ίδιος – καθώς ο Νοέμβριος φέρνει μαζί του λαχανικά που ο μικρός ήρωας δεν αγαπά. Ο λάτρης της τηγανητής πατάτας φαίνεται να βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς αντικρίζει το καλάθι του μήνα γεμάτο με κουνουπίδια, μπρόκολα, καρότα και πιπεριές.
Δυσαρέσκεια για τα φθινοπωρινά λαχανικά
Ο Θανασάκης, σε ένα χαρακτηριστικό σκίτσο του Αρκά, αντιμετωπίζει τον Νοέμβριο με έντονη δυσαρέσκεια και έκπληξη. «Μπρόκολα και κουνουπίδια φέρνειθ;», αναρωτιέται με εμφανή απογοήτευση καθώς βλέπει το καλάθι του μήνα γεμάτο με λαχανικά που δεν είναι στις προτιμήσεις του.
Η πρόκληση του Νοεμβρίου για τον Θανασάκη
Με τον Νοέμβριο να σηματοδοτεί την είσοδο στην καρδιά του φθινοπώρου, τα φρέσκα λαχανικά της εποχής όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι πρωταγωνιστούν στη διατροφή. Ο Θανασάκης, όμως, όπως πολλά παιδιά, εκφράζει τη δυσαρέσκειά του προς αυτά τα υγιεινά τρόφιμα, προτιμώντας ίσως να περιμένει κάτι πιο… νόστιμο στα μάτια του.
Υπομονή για τους λάτρεις της πατάτας
Ο Αρκάς κλείνει το σκίτσο με χιούμορ, υπονοώντας ότι μπορεί αργότερα ο Θανασάκης να απολαύσει τις αγαπημένες του τηγανητές πατάτες, ενώ για την ώρα θα πρέπει να κάνει υπομονή με τα λιγότερο ελκυστικά για εκείνον λαχανικά του Νοεμβρίου.
Καλό μήνα από τον Αρκά!
Το σκίτσο του Αρκά αποχαιρετά τον Οκτώβριο και υποδέχεται τον Νοέμβριο, θυμίζοντας μας τις εποχιακές γεύσεις και τις διατροφικές επιλογές που φέρνει ο νέος μήνας. Με το γνωστό του χιούμορ, ο Αρκάς ευχήθηκε καλό μήνα στους αναγνώστες του με ένα σκίτσο που πολλοί μπορούν να ταυτιστούν, είτε είναι λάτρεις της τηγανητής πατάτας είτε όχι.
Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς
Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.
Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).
Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.
Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις
Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.