Σάμαλι με αρωματική μαστίχα


Το σάμαλι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, που αγαπήθηκε πολύ για την αφράτη υφή του και το ιδιαίτερο άρωμά του από μαστίχα και σιρόπι. Είναι ένα από τα πιο αγαπητά σιροπιαστά γλυκά, με έντονη γεύση και πλούσια υφή, ιδανικό για να συνοδεύσει τον καφέ ή το τσάι μας.

Σάμαλι – Υλικά

Για το μείγμα:

  • 500 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 1 κουταλιά της σούπας μαστίχα, κοπανισμένη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
  • 250 ml νερό

Για το σιρόπι:

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 500 ml νερό
  • 1 φέτα λεμόνι
  • 1-2 σταγόνες χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία του μείγματος: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με τη ζάχαρη, το γιαούρτι, τη μαστίχα και το baking powder. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  2. Ψήσιμο: Βουτυρώνουμε ένα ταψί και αδειάζουμε το μείγμα. Στρώνουμε την επιφάνεια ομοιόμορφα και αφήνουμε το ταψί για 10-15 λεπτά να “ξεκουραστεί”. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
  3. Προετοιμασία του σιροπιού: Όσο ψήνεται το σάμαλι, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το λεμόνι για 5-7 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού.
  4. Σιρόπιασμα: Μόλις βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο, το κόβουμε σε κομμάτια και το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι. Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι πριν το σερβίρουμε.
  5. Σερβίρισμα: Το σάμαλι σερβίρεται παραδοσιακά με ένα κομμάτι φρέσκου λεμονιού ή λίγη κανέλα από πάνω.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ