Μοσχάρι λεμονάτο με βελούδινο σπιτικό πουρέ


Το μοσχάρι λεμονάτο είναι ένα κλασικό ελληνικό φαγητό που συνδυάζει την πλούσια γεύση του μοσχαρίσιου κρέατος με την φρεσκάδα του λεμονιού, δημιουργώντας ένα πιάτο που είναι συγχρόνως απλό και εξαιρετικά γευστικό. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για οικογενειακά γεύματα και τραπέζια, καθώς προσφέρει ένα γευστικό αποτέλεσμα με λίγα και απλά υλικά.

Μοσχάρι λεμονάτο – Υλικά

  • 1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε κύβους
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Χυμός από 2 λεμόνια
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι (προαιρετικά, για πιο δεμένη σάλτσα)
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνης (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Σοτάρισμα κρέατος: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
  2. Προσθήκη κρεμμυδιού και σκόρδου: Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να γίνουν διάφανα και αρωματικά.
  3. Σβήσιμο με λεμόνι: Σβήνουμε το φαγητό με τον χυμό λεμονιού και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το φύλλο δάφνης.
  4. Βράσιμο: Προσθέτουμε το νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 1-1.5 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα. Αν θέλουμε πιο δεμένη σάλτσα, διαλύουμε το αλεύρι σε λίγο κρύο νερό και το προσθέτουμε σταδιακά.
  5. Σερβίρισμα: Σερβίρουμε το μοσχάρι λεμονάτο με λευκό ρύζι, πατάτες τηγανητές ή πουρέ για μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία.

Πώς να φτιάξετε σπιτικό πουρέ

Για να συνοδεύσουμε το μοσχάρι λεμονάτο, ο σπιτικός πουρές πατάτας είναι η ιδανική επιλογή. Η κρεμώδης υφή του και η ήπια γεύση του συμπληρώνουν υπέροχα το λεμονάτο κρέας.

Σπιτικός πουρές πατάτας – Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα, ζεσταμένο
  • 2-3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Προαιρετικά: λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο για άρωμα

Εκτέλεση

  1. Βράσιμο πατάτας: Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
  2. Λιώσιμο πατάτας: Στραγγίζουμε τις πατάτες και τις επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Με ένα πιρούνι ή ειδικό εργαλείο για πουρέ, τις λιώνουμε μέχρι να γίνουν λείες.
  3. Προσθήκη βουτύρου και γάλακτος: Προσθέτουμε το βούτυρο και σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας μέχρι ο πουρές να γίνει αφράτος και κρεμώδης.
  4. Καρύκευμα: Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο κατά προτίμηση.

Σερβίρισμα

Σερβίρουμε το μοσχάρι λεμονάτο δίπλα στον πουρέ πατάτας, δημιουργώντας μια αρμονική παρουσίαση για το τραπέζι.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ