Αρκάς: Η καυστική «καλημέρα» με αναφορές στις αμερικανικές εκλογές και την woke κουλτούρα


Ο διάσημος σκιτσογράφος Αρκάς επέλεξε να στείλει ένα σαρκαστικό και βαθιά πολιτικό μήνυμα με τη σημερινή του «Καλημέρα», με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές των ΗΠΑ και την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ. Σε ένα σκοτεινό φόντο, το σκίτσο αναδεικνύει μόνο το ειρωνικό χαμόγελο του Τραμπ, εντείνοντας την αίσθηση μιας ζοφερής προοπτικής σε περίπτωση επανεκλογής του πρώην προέδρου.

Αρκάς: Οι αναφορές στην Woke κουλτούρα

Ο Αρκάς συνδέει την πιθανή επικράτηση του Τραμπ με την πολιτιστική και κοινωνική στροφή των ΗΠΑ προς την woke ατζέντα, μια στροφή που αντιμετωπίζει συχνά με κριτική διάθεση και σαρκαστικό ύφος. Στο σκίτσο του υπονοεί πως, εάν επανεκλεγεί ο Τραμπ, τα όποια βήματα προς τη συμπερίληψη των μειονοτήτων πιθανόν να βρεθούν σε κίνδυνο, αφήνοντας αυτές τις ομάδες πιο ευάλωτες απέναντι στις αλλαγές στην κοινωνία και τις πολιτικές του νέου Προέδρου.

Το μαύρο φόντο που επιλέγει ο Αρκάς συμβολίζει την αβεβαιότητα και τη ζοφερότητα που ενδεχομένως θα συνοδεύσει την επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία. Μέσα από αυτή την καλλιτεχνική επιλογή, ο σκιτσογράφος εκφράζει τις ανησυχίες του για το μέλλον των ΗΠΑ και τις επιπτώσεις της προεδρίας Τραμπ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η «Καλημέρα» του Αρκά, πέρα από χιούμορ, αναδεικνύει πολιτικές ανησυχίες και κοινωνικά σχόλια. Η θεματολογία του σκίτσου αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης κριτικής του για τις παγκόσμιες πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, ειδικά σε ό,τι αφορά τη στήριξη στις μειονότητες και την πρόοδο σε θέματα ισότητας.

Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.

Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ