Κυδωνόπαστο: Το παραδοσιακό γλυκό με άρωμα φθινοπώρου


Το κυδωνόπαστο είναι μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή που φέρνει άρωμα και γεύση από τις ρίζες της Μεσογείου. Φτιαγμένο από κυδώνια, ένα φρούτο που συμβολίζει την τύχη και την ευημερία, το κυδωνόπαστο συνδυάζει τη γλύκα με τη φθινοπωρινή αίσθηση και τη χαρακτηριστική υφή του ζελέ. Ιδανικό για να συνοδεύσει τυριά ή σαν γλυκιά λιχουδιά μαζί με έναν ζεστό καφέ, το κυδωνόπαστο είναι ένα απολαυστικό και παραδοσιακό γλυκό που μπορείς να φτιάξεις εύκολα στο σπίτι. Ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή για να δημιουργήσετε το δικό σας κυδωνόπαστο!

Κυδωνόπαστο – υλικά

  • 1 κιλό κυδώνια (καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια)
  • 800 γρ. ζάχαρη
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • 1-2 ξυλάκια κανέλας
  • Γαρύφαλλα (προαιρετικά)
  • Μια πρέζα βανίλια (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία κυδωνιών: Πλύνετε και καθαρίστε τα κυδώνια, αφαιρώντας τη φλούδα και τους σπόρους. Κόψτε τα σε μικρά κομμάτια για να μαγειρευτούν πιο γρήγορα.
  2. Βράσιμο: Τοποθετήστε τα κομμένα κυδώνια σε μια κατσαρόλα, προσθέστε νερό μέχρι να τα καλύψει και βράστε τα μέχρι να μαλακώσουν. Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά.
  3. Πολτοποίηση: Όταν τα κυδώνια μαλακώσουν, στραγγίστε τα και πολτοποιήστε τα είτε με ραβδομπλέντερ είτε σε πολυμηχάνημα.
  4. Μαγείρεμα με ζάχαρη: Επιστρέψτε τα πολτοποιημένα κυδώνια στην κατσαρόλα και προσθέστε τη ζάχαρη. Ανακατεύετε συνεχώς σε μέτρια φωτιά για να μην κολλήσει. Προσθέστε το χυμό λεμονιού, την κανέλα και τα γαρύφαλλα για επιπλέον άρωμα.
  5. Πήξιμο: Συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι το μίγμα να αρχίσει να πήζει και να αποκτήσει έντονο ροζέ ή κεραμιδί χρώμα, περίπου 45-60 λεπτά. Το μείγμα πρέπει να αποκολλάται από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  6. Άπλωμα και ξήρανση: Απλώστε το κυδωνόπαστο σε μια λαδόκολλα μέσα σε ταψί ή σκεύος, ισιώνοντας την επιφάνεια. Αφήστε το να κρυώσει και να στεγνώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 24 ώρες ή περισσότερο, μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή υφή.
  7. Κοπή και σερβίρισμα: Κόψτε το κυδωνόπαστο σε μικρά κομμάτια και, αν θέλετε, πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη για να μη κολλάνε. Διατηρείται σε δροσερό μέρος ή ψυγείο για αρκετές εβδομάδες.

Αυτή η παραδοσιακή συνταγή θα σας επιτρέψει να απολαύσετε το κυδωνόπαστο σαν αυθεντική ελληνική γεύση.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ