Τι σημαίνει η σπάνια λέξη κεχαριτωμένος


Η λέξη κεχαριτωμένος προέρχεται από το ρήμα χαριτόω, που σημαίνει προσδίδω χάρη, ενώ φέρει την πρόθεση «κε-», που προσδίδει μια έννοια ολοκλήρωσης ή επίτευξης. Έτσι, η λέξη υποδηλώνει ένα άτομο ή ένα αντικείμενο που έχει αποκτήσει εξαιρετική χάρη και κομψότητα σε βαθμό τελειότητας. Το επίθετο χρησιμοποιείται συνήθως για να χαρακτηρίσει άτομα, ενώ στην εκκλησιαστική ελληνική το συναντάμε με τη σημασία «ευλογημένος» ή «κατά χάριν ανυψωμένος».

Ερμηνεία

«Κεχαριτωμένος» είναι κάποιος που είναι προικισμένος με φυσική ή ηθική ομορφιά και χάρη, τόσο στην εξωτερική του εμφάνιση όσο και στη συμπεριφορά του. Μπορεί να αποδοθεί με λέξεις όπως «γοητευτικός», «χαριτωμένος», αλλά η λέξη «κεχαριτωμένος» κουβαλά μια βαθύτερη διάσταση πνευματικής και ψυχικής αρετής.

Παραδείγματα χρήσης

  1. Λογοτεχνικό Παράδειγμα:
    «Η Μαρία στεκόταν στο δωμάτιο, με μια μορφή κεχαριτωμένη και ήρεμη, σαν να ήταν αποκομμένη από το θόρυβο του κόσμου.»
    Εδώ η λέξη περιγράφει την κομψότητα και τη γαλήνη της παρουσίας της, που ακτινοβολεί μια πνευματική χάρη.
  2. Συμβολικό Παράδειγμα:
    «Το βλέμμα της, κεχαριτωμένο από τα βάσανα που πέρασε, εξέπεμπε μια δύναμη που δύσκολα συναντάς στους ανθρώπους.»
    Σε αυτό το παράδειγμα, ο όρος «κεχαριτωμένο» δεν αφορά την εξωτερική ομορφιά, αλλά την εσωτερική λάμψη που προέρχεται από την εμπειρία και την υπομονή.
  3. Θρησκευτικό Παράδειγμα:
    Στην εκκλησιαστική γλώσσα, συναντάμε τη λέξη αυτή να αναφέρεται στη Θεοτόκο: «Χαίρε, κεχαριτωμένη Μαρία!» Εδώ δηλώνεται η απόλυτη χάρη και ευλογία που έχει λάβει η Μαρία.

Αν και η λέξη «κεχαριτωμένος» δεν χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα, διατηρεί μια θέση σε λογοτεχνικά κείμενα και ποιήματα. Στη σύγχρονη γλώσσα, οι άνθρωποι συχνά επιλέγουν πιο απλές λέξεις όπως «γοητευτικός» ή «χαριτωμένος», αλλά η χρήση του «κεχαριτωμένου» προσδίδει ένα ποιητικό βάθος και μια αισθητική αξία στην περιγραφή, ιδανική για περιπτώσεις όπου η χάρη συνδέεται με την ηθική ακεραιότητα ή την πνευματική καλλιέργεια.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ