ΝΔ: Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η ρήξη Μητσοτάκη – Σαμαρά;


Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου στη ΝΔ είναι μέχρι πού μπορεί να φτάσει την κόντρα ο Αντώνης Σαμαράς

Τι ακριβώς επιδιώκει ο πρώην πρωθυπουργός με τις συνέχεις και σκληρές παρεμβάσεις του; Για ποιον λόγο ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, ειδικά τον περασμένο Ιούλιο στην εκδήλωση του Πολεμικού Μουσείου ανέβασε κατά πολυ τους τόνους ενώ είχε δηλώσει παρών προαναγγέλοντας πως θα παρεμβαίνει όποτε το κρίνει;

Από τη μια Βγάζοντας από το κάδρο τον Κώστα Καραμανλή του οποίου οι παρεμβάσεις είναι ηχηρές αλλά συνάμα θεσμικές παρατηρείται ότι ο Αντώνης Σαμαράς από τη μια μεριά δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται να αποκομίσει κάποιο πολιτικό όφελος και από την άλλη μεριά σε κάθε ευκαιρία κάνει αισθητή την παρουσία του ή ακόμα και την… απουσία του.

Οι γνωρίζοντες την άνθρωπο γεωγραφία της ΝΔ θεωρούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς εκτιμά ότι συνέβαλε τα μέγιστα στην εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ και ενδεχομένως να αναμένει αναγνώριση της βοήθειας που προσέφερε στον σημερινό πρωθυπουργό να πάρει το κόμμα κόντρα στους άλλους βαρόνους της ΝΔ, ακόμη και την ίδια την αδελφή του, Ντόρα Μπακογιάννη, που το 2016 στήριζε Βαγγέλη Μεΐμαράκη.

Ο Μεσσήνιος πολιτικός θέλει να έχει λόγο στην ατζέντα της διακυβέρνησης, από τα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό μέχρι τα ατομικά δικαιώματα για τα ομόφυλα ζευγάρια και την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Θεωρεί ότι έχει παραγκωνιστεί πολιτικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έχει σε εγρήγορση ομάδα 10-15 απολύτως ελεγχόμενων βουλευτών με τους οποίους «προειδοποιεί» ή αφήνει να εννοηθεί πως όταν χρειαστεί θα δείξει τη δύναμή του, μπλοκάροντας και ενδεχομένως ακυρώνοντας μείζονες κυβερνητικές επιλογές. Ενδιαφέρεται άραγε για την προεδρία της Δημοκρατίας; Όχι, άλλωστε ο ίδιος έκλεισε μια τέτοια περίπτωση από την εκδήλωση του Πολεμικού Μουσείου ενώ και τα πράγματα όπως έχουν εξελιχθεί δεν ευνοούν μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του.

Θέλει να είναι στο επίκεντρο και να ερωτάται για την άποψη του σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα; Ίσως. Άλλωστε αρκετοί υποστηρίζουν πως μέχρι παγώσουν οι σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου υπήρχε ανοιχτή γραμμή μεταξύ των δυο αντρών και επικοινωνία για συγκεκριμένα θέματα της πολιτικής ατζέντας. Υπάρχει ενδεχόμενο να προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος; Όχι λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν. Δεν είναι η συγκυρία όπως το 1993 με την ίδρυση της Πολιτικής Ανοιξης και ο ίδιος έχει πλέον ωριμάσει πολιτικά. Αναζητά μια ηρωική έξοδο; Άγνωστο διότι κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Το σίγουρο είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός ο θέλει να επηρεάζει κάποιες από τους πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις λένε για παράδειγμα ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα ήθελε πολύ την μετακίνηση του Γιώργου Γεραπετρίτη από το υπουργείο εξωτερικών… Το κρίσιμο ερώτημα πάντως παραμένει τι θα πράξει ο κ. Σαμαράς κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού διαδικασία που θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης για κάθε κυβέρνηση και η καταψήφιση ισοδυναμεί με διαγραφή.

Και βεβαίως τι θα πράξουν όσοι βουλευτές δηλώνουν ένθερμοι υποστηρικτές του. Όλα τα παραπάνω είναι απολύτως ρευστά διότι στην πολιτική έχει αποδειχθεί ότι τα δεδομένα από τη μία στιγμή στην άλλη ανατρέπονται και οι συγκρούσεις βρίσκουν μια μέση τομή. Δεν έχουν δημιουργήσει μεγάλα ατυχήματα στην παράταξη της ΝΔ που κυριαρχεί είναι αλήθεια εδώ και 50 χρόνια στην πολιτική σκακιέρα. Η ΝΔ έχει μάθει να διαχειρίζεται μικρές και μεγάλες κρίσεις χωρίς να οδηγείται σε αδιέξοδα και σε συνθήκες βαριάς εσωστρέφειας.

Οι διαφορετικές γνώμες καταγράφονται, ακούγονται ελεύθερα και δίνεται ο απαραίτητος χώρος να «αναπνέουν» όλοι και να μπορούν να ασκούν κριτική. Κάθε πρόβλεψη για τις σχέσεις Μητσοτάκη – Σαμαρά είναι παρακινδυνευμένη.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ