Μέση Ανατολή: «Ανοιχτός» ο κύκλος της βίας – Η μπάλα στο γήπεδο του Ιράν


Οι πιέσεις από τις ΗΠΑ για να σταματήσει ο κύκλος της βιας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν δεν είναι σαφές εάν θα έχουν αποτέλεσμα, ειδικά αφού σε δέκα περίπου ημέρες έχουν εκλογές.

Mέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ιρανικών αντιποίνων κατά του Ισραήλ, για την επίθεση που έλαβε χώρα τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ο Πεζεσκιάν, στην ίδια ανάρτηση, αργά το βράδυ του Σαββάτου εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των τεσσάρων στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της χώρας του.

«Αυτά τα τέκνα του Ιράν θυσιάστηκαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενα την πατρίδα», ανέφερε και προειδοποίησε τους εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας με νέες επιθέσεις.

«Οι εχθροί του Ιράν πρέπει να γνωρίζουν ότι οι γενναίοι (στρατιώτες) παραμένουν ατρόμητοι φρουροί της πατρίδας τους και θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε ανοησία με διακριτικότητα και ευφυΐα», έγραψε ο Πεζεσκιάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο εσωτερικό του Ιράν, υπάρχει αυτή την στιγμή διαπάλη, μεταξύ αυτών που θεωρούν ότι το χτύπημα του Ισραήλ ήταν τέτοιο που δεν χρειάζεται το Ιράν να απαντήσει και αυτών που θεωρούν ότι η χώρα θα πρέπει να επιτεθεί στο Ισραήλ, για να δείξει την αποφασιστικοτητά της στην υπεράσπιση των συμμάχων της στον «άξονα της αντίστασης» και δεν μπορεί να παρακολουθεί τόσο την Χαμάς όσο και την Χεζμπολάχ να διαλύονται από τους Ισραηλινούς.

Προειδοποιούν οι ΗΠΑ

Την ίδια περίπου ώρα που ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν έκανε την ανάρτηση, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν προειδοποίησε την Τεχεράνη να μην ανταποδώσει τις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ιράν. Συμπλήρωσε πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, χθες Σάββατο, υπογράμμισε τις ευκαιρίες που προκύπτουν για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Το Ιράν δεν πρέπει να κάνει το λάθος να ανταποδώσει τα ισραηλινά πλήγματα», τα οποία θα πρέπει να σηματοδοτήσουν τον τερματισμό των εκατέρωθεν επιθέσεων, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Μπορεί όμως ένας υπουργός του οποίου η θητεία έχει «ημερομηνία λήξης» σε λίγες ημέρες, να ασκήσει τέτοιου είδους πιέσεις ώστε να πεισθεί η φιλοπόλεμη μερίδα του Ιράν – που έχει ενισχυθεί μετά την δολοφονία Χανιγια στην Τεχεράνη – να μην απαντήσει στο Ισραήλ; Ή απλώς οι Ιρανοί θα αναμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ για την τελική τους απόφαση;

Διαμάχες και στο Ισραήλ

Υπάρχουν όμως και αυτοί στο Ισραήλ, που θεωρούν ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει να χτυπά το Ιράν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Μπεν Γκβίρ, επικεφαλής του οργάνου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, που χαρακτήρισε ως «εναρκτήριο χτύπημα» τις επιθέσεις του Σαββάτου στο Ιράν και έκανε λόγο για ιστορικό καθήκον του Ισραήλ να γκρεμίσει την απειλή του Ιράν.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ