Τουλάχιστον 126 νεκροί από καταστροφικές πλημμύρες και κατολισθήσεις στις Φιλιππίνες


Κάθε χρόνο περίπου 20 τροπικές καταιγίδες χτυπούν τις Φιλιππίνες.

Τουλάχιστον 126 νεκρούς άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πλημμύρες στις Φιλιππινες, σύμφωνα με το Associated Press, λόγω της τροπικής καταιγίδας Τράμι, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι ακόμη χειρότερος.

Ο πρόεδρος της χώρας Φερντινάντο Μάρκος, υπογράμμισε ότι πολλές περιοχές παραμένουν απομονωμένες, ενώ οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται.

Η καταιγίδα Trami απομακρύνθηκε από το βορειοδυτικό τμήμα των Φιλιππίνων την Παρασκευή, αφήνοντας πίσω της καταστροφές και απώλειες σε μια από τις φονικότερες καταιγίδες της χώρας φέτος. Η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών επιβεβαίωσε τουλάχιστον 85 νεκρούς, ενώ 41 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται. Οι αρχές αναμένουν ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί καθώς φτάνουν αναφορές από περιοχές που ήταν αποκομμένες.

Ο Πρόεδρος Μάρκος, αφού επιθεώρησε μερικές από τις πιο πληγείσες περιοχές, αναγνώρισε ότι οι εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες βροχής που έφερε η καταιγίδα Trami — με ορισμένες περιοχές να δέχονται βροχόπτωση που αντιστοιχεί σε έναν έως δύο μήνες μέσα σε 24 ώρες — ξεπέρασαν τα τοπικά αντιπλημμυρικά έργα. Ανακοίνωσε σχέδια για την εκκίνηση ενός μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου για να αντιμετωπίσει καλύτερα τις απειλές που θέτει η κλιματική αλλαγή.

Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν στο πέρασμα της καταιγίδας, με σχεδόν μισό εκατομμύριο κατοίκους να αναγκάζονται να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να καταφύγουν σε περισσότερα από 6.300 καταφύγια έκτακτης ανάγκης. Η κυβέρνηση προληπτικά έκλεισε σχολεία, κρατικά γραφεία και ανέστειλε τις διανησιωτικές ακτοπλοϊκές συνδέσεις, κρατώντας ασφαλή τους πολίτες, παρότι πολλοί ταξιδιώτες έμειναν αποκλεισμένοι.

Παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί σε πολλές περιοχές, οι εργασίες αποκατάστασης συνεχίζονται στις πληγείσες επαρχίες. Αρχικά, η καταιγίδα αναμενόταν να πλήξει το Βιετνάμ, αλλά ενδέχεται να κάνει αναστροφή προς τις Φιλιππίνες λόγω των συστημάτων υψηλής πίεσης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Οι Φιλιππίνες, οι οποίες πλήττονται από περίπου 20 καταιγίδες και τυφώνες κάθε χρόνο, έχουν ιστορικό καταστροφικών καιρικών φαινομένων. Το 2013, ο τυφώνας Haiyan, ένας από τους ισχυρότερους τροπικούς κυκλώνες που έχουν καταγραφεί, άφησε πίσω του περισσότερους από 7.300 νεκρούς ή αγνοούμενους, υπογραμμίζοντας την ευπάθεια της περιοχής στα ακραία καιρικά φαινόμενα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ