Θεσσαλονίκη: Εσπερινός στον ναό του Άγιου Δημητρίου, παρουσία μητροπολιτών και πλήθους κόσμου


Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος ευχήθηκε σε όλους για την εορτή του Αγίου Δημητρίου

Πανηγυρικός Εσπερινός τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, απόψε, παραμονή της εορτής του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Κώστα Γκιουλέκα, βουλευτών, μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος ευχήθηκε σε όλους, με αφορμή το εορταστικό γεγονός και αναφέρθηκε προσωπικά σε κάθε ιεράρχη, που συμμετείχε στον Εσπερινό, επισημαίνοντας την προσφορά και τη διακονία του καθενός στην Εκκλησία και στην κοινωνία.

Το μήνυμα που ανέδειξε και εξέπεμψε η στάση ζωής του Αγίου Δημητρίου μετέφερε στο κήρυγμα του ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι, όπως ο ‘Αγιος Δημήτριος “αντεστη στους ισχυρούς της εποχής”, χάρη στην πίστη του προς τον Θεό και την αγάπη του προς το συνάνθρωπο, με τον ίδιο τρόπο και στη σημερινή εποχή οι χριστιανοί μπορούν να αντισταθούν σε πρότυπα καταξίωσης που κυμαίνονται “μεταξύ του συμφέροντος και της ικανοποίησης” και να ακολουθήσουν πρότυπα αγάπης που υπέδειξαν με τη στάση τους οι άγιοι και οι πατέρες της Εκκλησίας.

“Μας διαφεύγει όμως, αγαπητοί μου αδελφοί, ότι τα πρότυπα, τα οποία υποδεικνύονται μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τεχνολογικής ανάπτυξης και κυρίως μέσα από τα μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρονται σε ένα καταξιωμένο, ολοκληρωμένο, τελειοποιητικό πρόσωπο του ανθρώπου, αλλά σε ένα πρόσωπο αλλοιωμένο. Είναι ένα προσωπείο, είναι ένα ψέμα, μια υποκρισία, το οποίο δυστυχώς προβάλλεται, αμαυρωρόντας το πραγματικό πρόσωπο, έτσι όπως το δείχνουν οι άγιοι της εκκλησίας μας” είπε ο κ. Χρυσόστομος και πρόσθεσε:

“Χρειάζεται να εκφράσουμε το πνεύμα της αγάπης, όπως την υπέδειξε ο Χριστός, θυσιαζόμενος για τους άλλους γιατί ο ίδιος δεν είχε καμιά αναγκαιότητας θυσίας, να μπορέσουμε να αποδεχτούμε τον άλλον, μέσα από μία διαδικασία σεβασμού και προσφοράς, γιατί μόνο έτσι καταξιώνεται κανείς, μέσα από την καταξίωση του άλλου και αυτή ήταν η στάση και η προσφορά του αγίου μεγαλομάρτυρος Δημήτριου”.

Πηγή: ΑΠΕ



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ