28η Οκτωβρίου: Τελικά τρώμε μπακαλιάρο και σκορδαλιά ή όχι;


Πως καθιερώθηκε το έθιμο του μπακαλιάρου και σκορδαλιάς

Η 28η Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης του «ΟΧΙ» απέναντι στις ιταλικές αξιώσεις, έχει αναγνωριστεί ως η έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου και της συμμετοχής της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Φέτος ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου πέφτει Δευτέρα, χαρίζοντας ένα ακόμα τριήμερο ξεκούρασης στους Έλληνες.

Παρά το ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο έθιμο εορταστικού τραπεζιού, όπως στις 25 Μαρτίου με τον παραδοσιακό μπακαλιάρο σκορδαλιά, το συγκεκριμένο πιάτο έχει γίνει ανεπίσημα δημοφιλής επιλογή και για την 28η Οκτωβρίου.

Η κατανάλωση μπακαλιάρου την ημέρα αυτή δεν συνδέεται με κάποια θρησκευτική ή εθνική νηστεία, ωστόσο εστιατόρια και ταβέρνες προσφέρουν το πιάτο αυτό, που έχει καθιερωθεί άτυπα στη συνείδηση του κόσμου ως μέρος του εορτασμού της εθνικής επετείου.

Η παράδοση αυτή σχετίζεται με την επιτυχημένη εισαγωγή του μπακαλιάρου στη διατροφή μας από τα μέσα του 15ου αιώνα, όταν έγινε η κύρια επιλογή ψαριού, ειδικά για περιόδους νηστείας.

Έτσι, πολλοί Έλληνες, αν και γνωρίζουν ότι ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι τυπικό έδεσμα της 25ης Μαρτίου, αναζητούν και πάλι αυτό το αγαπημένο φαγητό την 28η Οκτωβρίου, αποδίδοντας έναν ιδιαίτερο, ανεπίσημο χαρακτήρα στην ημέρα αυτή.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ