Φυσικό αέριο: Σε υψηλά επίπεδα έτους οι τιμές στην Ευρώπη


Οι προβλέψεις για χαμηλές θερμοκρασίες και οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι οι λόγοι της αύξησης στην τιμή του φυσικού αερίου

Στο υψηλότερο επίπεδο έτους ανέβηκε σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εν μέσω προβλέψεων για χαμηλές θερμοκρασίες και γεωπολιτικών κινδύνων καθώς και μείωσης της πληρότητας στις αποθήκες.

Τα συμβόλαια για παράδοση τον Νοέμβριο (TTF) σημείωναν άνοδο 2,2% σε πάνω από τα 43 ευρώ ανά μεγαβατώρα, λίγο πριν τις 4 το απόγευμα, στο υψηλότερο επίπεδο από την 1η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Δεκέμβριο, όταν έχει μπει ο χειμώνας, ήταν υψηλότερη, στα 43,3 ευρώ/MWh.

Χαμηλότερες θερμοκρασίες και αύξηση ζήτησης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, αναμένεται αύξηση της ζήτησης κατά 1.000 γιγαβατώρες ημερησίως στη βορειοδυτική Ευρώπη καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν χαμηλότερες θερμοκρασίες για τις αρχές Νοεμβρίου.

Οι συνολικές εξαγωγές από τη Νορβηγία παρέμειναν αμετάβλητες, αλλά η αυξημένη διάρκεια διακοπών των μονάδων στη Νορβηγία παραμένει ένας κίνδυνος.

Η αιολική παραγωγή στη Βρετανία αναμένεται επίσης να μειωθεί, κάτι που πιθανόν θα αυξήσει τη ζήτηση φυσικού αερίου από εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Οι τιμές του TTF αυξάνονται και πάλι σήμερα το πρωί… εξακολουθούν να έχουν τεχνικά ανοδική δυναμική, η κατάσταση στην αγορά spot και η αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων ωθούν τους «ταύρους» να πιστεύουν ότι μπορούν να πάρουν το μέγιστο από αυτή», δήλωσαν αναλυτές της Engie EnergyScan.

Μειώνεται η πληρότητα στις αποθήκες

Συνολικά, το ευρωπαϊκό ισοζύγιο φυσικού αερίου έχει γίνει πιο σφιχτό τις τελευταίες ημέρες, με τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ να μειώνονται. Στις 23 Οκτωβρίου η πληρότητα των αποθηκών ήταν 95,26% έναντι 98,47% πέρυσι, πρόσθεσαν οι αναλυτές.

«Εκτός από την αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων (στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία), αυτή η σύσφιξη της κατάστασης στην αγορά spot τροφοδότησε μια πρόσθετη αύξηση των τιμών», ανέφεραν οι αναλυτές.

Με πληροφορίες από Reuters


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ