Ανακαλύφθηκε πυγολαμπίδα που μοιάζει με… ιπτάμενη κατσαρίδα – Είναι 99 εκατ. ετών


Μια νέα συναρπαστική ανακάλυψη είδε το φως της δημοσιότητας

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου, στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, επιστήμονες κατέγραψαν την ύπαρξη ενός νέου είδους πυγολαμπίδας, η οποία ανακαλύφθηκε το 2016, παγιδευμένη σε κεχριμπάρι Βιρμανίας 99 εκατομμυρίων ετών, από τη βόρεια Μιανμάρ.

Η πυγολαμπίδα αυτή, με την ονομασία Flammarionella hehaikuni, είναι το δεύτερο είδος πυγολαμπίδας από τη Μεσοζωική εποχή που αναγνωρίζεται, κάνοντας αυτήν την ανακάλυψη σπάνια και καθοριστική για μετέπειτα μελέτες.

Η σημασία της ανακάλυψης για την κατανόηση της εξέλιξης των πυγολαμπίδων είναι τεράστια. Η βιοφωταύγεια, δηλαδή η ικανότητα των πυγολαμπίδων να εκπέμπουν φως, εκτιμάται ότι εξελίχθηκε τουλάχιστον πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο, εξαιτίας της φύσης των μαλακών τους ιστών, τα απολιθώματα των πυγολαμπίδων είναι εξαιρετικά σπάνια, γεγονός που καθιστά δύσκολη την καταγραφή της εξέλιξης αυτής της μοναδικής ιδιότητας των συγκεκριμένων εντόμων. Η πυγολαμπίδα που ανακαλύφθηκε μοιάζει με… ιπτάμενη κατσαρίδα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ