Η μπατζίνα είναι μια παραδοσιακή πίτα από τη Θεσσαλία, ιδιαίτερα αγαπητή για την απλότητα και τη νοστιμιά της. Αυτή η λεπτή και τραγανή πίτα είναι συνήθως χωρίς φύλλο και βασίζεται σε απλά υλικά που υπήρχαν πάντα στα σπίτια των χωριών. Στη συγκεκριμένη παραλλαγή, το σπανάκι και η φέτα δίνουν μια πλούσια και αρωματική γεύση, που την κάνει ιδανική για κάθε ώρα της ημέρας, είτε ως σνακ είτε ως συνοδευτικό πιάτο.
Τραγανή μπατζίνα με σπανάκι και φέτα – υλικά
- 500 γρ. σπανάκι, καλά πλυμένο και ψιλοκομμένο
- 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 2 αυγά
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Αλάτι και πιπέρι (προαιρετικά, ανάλογα με τη γεύση της φέτας)
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία σπανακιού: Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε το σπανάκι με λίγο αλάτι και τρίψτε το για να μαραθεί και να βγάλει τα υγρά του. Στη συνέχεια, στραγγίστε το καλά.
- Σοτάρετε το κρεμμύδι: Σε ένα τηγάνι, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο και να πάρει άρωμα. Αφήστε το να κρυώσει.
- Αναμείξτε τα υλικά: Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε τα αυγά με το γάλα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και ανακατέψτε καλά μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Προσθέστε το σπανάκι και τη φέτα: Στη συνέχεια, ρίξτε το σπανάκι, το σοταρισμένο κρεμμύδι και τη θρυμματισμένη φέτα στο μείγμα και ανακατέψτε απαλά.
- Ψήσιμο: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Ρίξτε το μείγμα σε ένα λαδωμένο ταψί (περίπου 30×40 εκ.) και απλώστε το ομοιόμορφα. Ψήστε για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι η πίτα να πάρει ένα χρυσοκαφέ χρώμα και να γίνει τραγανή στις άκρες.
- Σερβίρισμα: Αφήστε την πίτα να κρυώσει λίγο και κόψτε σε κομμάτια. Η μπατζίνα είναι εξίσου απολαυστική ζεστή αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.
Καλή απόλαυση!