Τραγανή μπατζίνα με σπανάκι και φέτα


Η μπατζίνα είναι μια παραδοσιακή πίτα από τη Θεσσαλία, ιδιαίτερα αγαπητή για την απλότητα και τη νοστιμιά της. Αυτή η λεπτή και τραγανή πίτα είναι συνήθως χωρίς φύλλο και βασίζεται σε απλά υλικά που υπήρχαν πάντα στα σπίτια των χωριών. Στη συγκεκριμένη παραλλαγή, το σπανάκι και η φέτα δίνουν μια πλούσια και αρωματική γεύση, που την κάνει ιδανική για κάθε ώρα της ημέρας, είτε ως σνακ είτε ως συνοδευτικό πιάτο.

Τραγανή μπατζίνα με σπανάκι και φέτα – υλικά

  • 500 γρ. σπανάκι, καλά πλυμένο και ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 2 αυγά
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • Αλάτι και πιπέρι (προαιρετικά, ανάλογα με τη γεύση της φέτας)

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία σπανακιού: Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε το σπανάκι με λίγο αλάτι και τρίψτε το για να μαραθεί και να βγάλει τα υγρά του. Στη συνέχεια, στραγγίστε το καλά.
  2. Σοτάρετε το κρεμμύδι: Σε ένα τηγάνι, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο και να πάρει άρωμα. Αφήστε το να κρυώσει.
  3. Αναμείξτε τα υλικά: Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε τα αυγά με το γάλα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και ανακατέψτε καλά μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
  4. Προσθέστε το σπανάκι και τη φέτα: Στη συνέχεια, ρίξτε το σπανάκι, το σοταρισμένο κρεμμύδι και τη θρυμματισμένη φέτα στο μείγμα και ανακατέψτε απαλά.
  5. Ψήσιμο: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Ρίξτε το μείγμα σε ένα λαδωμένο ταψί (περίπου 30×40 εκ.) και απλώστε το ομοιόμορφα. Ψήστε για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι η πίτα να πάρει ένα χρυσοκαφέ χρώμα και να γίνει τραγανή στις άκρες.
  6. Σερβίρισμα: Αφήστε την πίτα να κρυώσει λίγο και κόψτε σε κομμάτια. Η μπατζίνα είναι εξίσου απολαυστική ζεστή αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή απόλαυση!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ