Πώς αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος στην καθολική εκκλησία της Ελλάδος – Η εμπλοκή ιερέων και επιχειρηματιών


Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος εντόπισε, μέσω τραπεζικών ειδοποιήσεων, ύποπτες συναλλαγές που αφορούσαν την Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος. Εξετάστηκαν χρηματικά ποσά έως 3 εκατ. ευρώ, που αποστέλλονταν σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης σε Πελοπόννησο και Αττική, όπου φέρεται να διακινήθηκαν για το ξέπλυμα χρήματος. Για το εν λόγω σκάνδαλο έχει ενημερωθεί το Βατικανό.

Οι εμπλεκόμενοι και οι υποθέσεις

Δύο ιερείς, από τη Σύρο και την Κρήτη, φέρεται να συνδέονται με την υπόθεση, ενώ πέντε επιχειρηματίες και εργαζόμενοι σε νυχτερινά κέντρα φαίνεται να εμπλέκονται στη μεταφορά και το «ξέπλυμα» των ποσών. Ένας από τους επιχειρηματίες, ιδιοκτήτης κέντρου στην Πάτρα, φέρεται να έχει ποινικό παρελθόν σχετιζόμενο με εκβίαση.



Οι ανακαλύψεις της Αρχής και οι δεσμεύσεις

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν έδειξαν πιθανή υπεξαίρεση και νομιμοποίηση παράνομων εσόδων. Η Αρχή προχώρησε σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων επιχειρηματιών. Η υπόθεση διαβιβάστηκε στις εισαγγελικές αρχές και αναμένονται περαιτέρω ενέργειες από τις αρχές ασφαλείας της Ελλάδος.

Η Θέση της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος

Η Καθολική Εκκλησία Ελλάδος δήλωσε ότι δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση και παραμένει σε αναμονή για περισσότερα στοιχεία. Επίσης, ενημερώθηκε και το Βατικανό για τις εξελίξεις, καθώς οι ενέργειες της Αρχής εξετάζονται και διεθνώς.

«Μετά τα δημοσιεύματα περί υπεξαίρεσης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος στον Τύπο, δηλώνουμε ότι καμία επίσημη ενημέρωση επί του θέματος δεν έχει υπάρξει.

Κατόπιν τούτου, αναμένουμε ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές ώστε να τοποθετηθούμε επίσημα επί του θέματος», σημείωσε στην ανακοίνωση.



Δημογλίδου: Ακόμη δεν υπάρχει έρευνα της Αστυνομίας -Αναμένουμε εντολή

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου, είπε: «Ακόμη δεν υπάρχει έρευνα της Αστυνομίας. Αναμένουμε αν θα μας δοθεί κάποια εντολή από αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ή από κάποια άλλη αρχή, για να ξεκινήσουμε και εμείς κάποια έρευνα. Για κάποιους από τους επιχειρηματίες φαίνεται ότι υπάρχει ποινικό παρελθόν, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη ποιοι και πόσοι εμπλέκονται. Η Αστυνομία δεν έχει λάβει ακόμη στοιχεία για να προχωρήσει σε δική της έρευνα. Ουσιαστικά γίνεται μια έκθεση από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κοινοποιείται σε αρμόδιο εισαγγελέα και στη συνέχεια διατάζεται η Αστυνομία για περαιτέρω έρευνα».




Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ