Στην Ελλάδα ο Σταϊνμάιερ: Ο σκοπός της επίσκεψης και οι συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει


Ο Γερμανός Πρόεδρος, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, θα επισκεφθεί την Ελλάδα από τις 29 έως τις 31 Οκτωβρίου, έπειτα από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η επίσκεψή του ξεκινάει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παραστεί στο υπό ανέγερση Μουσείο του Ολοκαυτώματος για να παρακολουθήσει την πρόοδο του έργου, το οποίο αποτελεί σύμβολο ιστορικής μνήμης και φόρο τιμής στα θύματα του ναζισμού. Ο Πρόεδρος θα συνομιλήσει με Θεσσαλονικείς επιζώντες, αναδεικνύοντας τις κοινές ιστορικές αναφορές Ελλάδας και Γερμανίας.

Στην Αθήνα, ο Σταϊνμάιερ θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και θα έχει συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ατζέντα περιλαμβάνει συζητήσεις για την πολιτική συνεργασία, την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών, ιδιαίτερα με τη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Boehringer Ingelheim. Η επίσκεψη υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας σε καινοτόμους τομείς, όπως η βιομηχανία και η επιστήμη.

Το πρόγραμμα επισκέψεων

Ο Γερμανός Πρόεδρος θα επισκεφθεί το Νομισματικό Μουσείο στην Αθήνα, το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, ενώ στη Μαλακάσα θα επισκεφθεί κέντρο υποδοχής και καταγραφής προσφύγων, δείχνοντας την ευαισθησία της Γερμανίας απέναντι στις μεταναστευτικές προκλήσεις. Το βράδυ θα παρακολουθήσει κονσέρτο στον Κεραμεικό.

Η επίσκεψη του Σταϊνμάιερ ολοκληρώνεται με τη μετάβασή του στην Κάνδανο, στην Κρήτη, όπου θα καταθέσει στεφάνι προς τιμήν των θυμάτων της Καταστροφής του 1941. Σκοπός είναι η απότιση φόρου τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, δείχνοντας τη δέσμευση της Γερμανίας να μην ξεχνά τα ιστορικά εγκλήματα. Ο Σταϊνμάιερ θα συνομιλήσει με επιζώντες, ενώ στο Terra Creta θα παρακολουθήσει τις προσπάθειες βιώσιμης ανάπτυξης που συντονίζει η TUI.

Η τριήμερη αυτή επίσκεψη τονίζει την ιστορική αναδρομή και τη στρατηγική συνεργασία, δίνοντας έμφαση στη διατήρηση της μνήμης και την προώθηση κοινών στόχων στα ευρωπαϊκά θέματα​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ