Αποκάλυψη: Αυτό είναι το… πραγματικό περιεχόμενο της Nutella


Αποκάλυψη: Αυτό είναι το… πραγματικό περιεχόμενο της Nutella – Μπορεί οι απανταχού φαν του αγαπημένου γλυκού, επιδορπίου, αλλά και γεύματος για κάποιους τολμηρούς, να μην πολυνοιάζονται για το ακριβές περιεχόμενο του μικρού παράδεισου, όπως αποκαλούν τη Nutella, ωστόσο αξίζει τον κόπο να δει κανείς τα συστατικά της και τι πραγματικά περιέχεται στο βαζάκι της αγαπημένης Nutella.

Όπως μπορεί να δει κανείς στην ετικέτα της συσκευασίας, η Nutella περιέχει φοινικέλαιο, γάλα σε σκόνη, κακάο, φουντούκια και ζάχαρη.

Αν και κανένα από αυτά τα συστατικά δεν μας φαίνεται περίεργο, ούτε μας αποτρέπει από το να καταναλώσουμε τη Nutella, κάτι μέσα μας άλλαξε όταν είδαμε τη φωτογραφία που ανήρτησε ένας χρήστης του Reddit, ο Mr. Flow, και στην οποία δείχνει όλα αυτά τα συστατικά ξεχωριστά και κατά αναλογία.

Αποκάλυψη: Αυτό είναι το... πραγματικό περιεχόμενο της Nutella
Αποκάλυψη: Αυτό είναι το… πραγματικό περιεχόμενο της Nutella

Η Nutella εισήχθη στην αγορά για πρώτη φορά το 1965 και ανήκει στην ιταλική βιομηχανία Chocolatier Ferrero, που ίσως γνωρίζετε και από την άλλη νόστιμη απόλαυσή τους, το Ferrero Rocher. Σε απάντηση τους στην εικόνα που έγινε viral και δείχνει από τι είναι φτιαγμένη η Nutella, η Ferrero είπε ότι ήταν “διαφανής” για τα συστατικά που αποτελούν το μέσο βάζο της.

O ντόρος που είχε γίνει το 2016 με το φοινικέλαιο

Το φοινικέλαιο είναι ένα βασικό συστατικό που χρησιμοποιεί η Nutella, αλλά και σχεδόν ολόκληρη η βιομηχανία κατασκευής γλυκισμάτων. Υπάρχει σε παγωτά, μαργαρίνες, σοκολάτες κτλ.

Το Μάιο του 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), δημοσίευσε τα ευρήματα έρευνας σχετικά με τους γλυκιδυλικούς εστέρες λιπαρών οξέων (GE), που σχηματίζονται κατά την επεξεργασία φυτικών ελαίων, ειδικά σε θερμοκρασίες που πλησιάζουν ή ξεπερνούν τους 200 βαθμούς Κελσίου.

Οι συγκεντρώσεις στο φοινικέλαιο ήταν οι υψηλότερες. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι GE, μπορούν να προκαλέσουν καρκινογενέσεις σε ποντικούς και αρουραίους, πιθανότατα μέσω της ζημιάς που προκαλούν στις γενετικές πληροφορίες των κυττάρων τους. Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δε σημαίνει πως ισχύει το ίδιο και για τους ανθρώπους. Γι’ αυτό το λόγο η EFSA ζήτησε να γίνουν περαιτέρω έρευνες.

Παρά τα ευρήματα, η EFSA δεν όρισε ανώτατο όριο ημερήσιας κατανάλωσης, αν και εξέφρασε ανησυχίες για τη κατανάλωση των ουσιών από μωρά και νήπια. Δεν προέβη επίσης σε καμία ανάκληση προϊόντος από τα ράφια των ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ,

Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η FDA και τα Ηνωμένα Έθνη, δεν έχουν προβεί σε οποιαδήποτε απαγόρευση χρήσης φοινικέλαιου.

Σύμφωνα με το Reuters, η κατασκευάστρια εταιρία Ferrero, αναφέρει πως το φοινικέλαιο που χρησιμοποιεί, προέρχεται από ”φρεσκοστυμμένα” φρούτα και επεξεργάζεται σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες, χαμηλότερες των 200 βαθμών. Η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα για να εξουδετερωθεί η μυρωδιά και το κόκκινο χρώμα του φοινικέλαιου.

Η διαδικασία της εταιρίας είναι πιο χρονοβόρα και κοστίζει 20% περισσότερο, απ’ ότι η ευκολότερη που απαιτεί θερμοκρασίες άνω των 200 βαθμών. Ο λόγος που η Ferrero εμμένει στη χρήση του φοινικέλαιου, έναντι οποιουδήποτε άλλου φυτικού ελαίου, είναι επειδή είναι το μοναδικό που μπορεί να χαρίσει την ιδανική υφή στη Nutella.

Παράλληλα, είναι οικονομικότερο, με κόστος $800/τόνο, τη στιγμή που το ηλιέλαιο κοστίζει $845/τόνο και το έλαιο ελαιοκράμβης, $920/τόνο. Τέλος, αποφεύγοντας τη διαδικασία της υδρογόνωσης, δεν παράγονται τρανς λιπαρά.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ