«Αστεροειδείς – δολοφόνοι»: Τι ώρα περνούν από την Γη σήμερα


Παρά το ότι οι «διαστημικοί βράχοι» θα περάσουν σε απόσταση ασφαλείας, το μεγεθός τους θα δημιουργούσε τεράστια καταστροφή αν χτυπούσαν τον πλανήτη μας.

Οι γιγάντιοι «αστεροειδείς δολοφόνοι» – που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά νωρίτερα αυτό τον μήνα – περνούν σήμερα από τη Γη. Συγκεκριμένα, οι τεράστιοι διαστημικοί βράχοι, δύο από τους οποίους έχουν το μέγεθος αεροπλάνου, είναι αρκετά μεγάλοι ώστε να προκαλέσουν ανείπωτες καταστροφές σε περίπτωση που έρθουν ποτέ σε επαφή με κάποιον πλανήτη.

Ο μεγαλύτερος του συνόλου, ο αστεροειδής 2002 NV16, έχει μήκος 180 μέτρα και έχει αρκετή καταστροφική δύναμη για να ισοπεδώσει μια πόλη.

Όμως οι ειδικοί έχουν ελάχιστους λόγους να ανησυχούν για τους αστεροειδείς, καθώς θα περάσουν σε ασφαλή απόσταση από τη Γη. Αν και δεν θα είναι ορατοί με γυμνό μάτι, οι επιστήμονες θα τους παρατηρούν, καθώς όλοι θα περνούν από δίπλα τους μέχρι περίπου τις 6:51 μ.μ. σήμερα.

Υπολογίσαμε τις τροχιές τους

Ο Finn Burridge, αστρονόμος στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, δήλωσε στη MailOnline: «Οι επιστήμονες μπορούν να υπολογίσουν τις τροχιές των αντικειμένων που περνούν κοντά από τη γή με μεγάλη ακρίβεια όταν αυτά γίνονται αρκετά φωτεινά για να τα εντοπίσουν και έτσι γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι κανένα από τα αντικείμενα που περνούν σήμερα από τη Γη δε θα μπορούσε να συγκρουστεί με τον πλανήτη.

Προσέθεσε δε: «Σήμερα είναι ασυνήθιστο το γεγονός ότι έχουμε επτά αστεροειδείς που όλοι προσεγγίζουν από κοντά μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά σχεδόν πάντα υπάρχει ένας αστεροειδής που περιπλανιέται κάπου κοντά στη Γη».

Η NASA δήλωσε ότι θα χαρακτήριζε τέσσερις από τους αστεροειδείς ως «δυνητικά επικίνδυνους». Ο πρώτος από τους αστεροειδείς που πέρασε από τη Γη ήταν ο 2015 HM1 που πέρασε σήμερα στις 7:36 π.μ. περίπου.

Ο διαστημικός βράχος έφτασε σε απόσταση 3,4 εκατομμυρίων μιλίων από τη Γη. Ήταν επίσης ο μικρότερος από τους αστεροειδείς, με διάμετρο μόλις 30 μέτρα.

Ο αστεροειδής 2024 TP17, με διάμετρο 170 πόδια, έφτασε στο κοντινότερο σημείο του στη Γη περίπου στις 11:20 π.μ. Σήμερα το πρωί. Το μέγεθός του μπορεί να μη φαίνεται εντυπωσιακό, αλλά αν ποτέ χτυπούσε τη Γη, ο αστεροειδής θα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν χτυπήσει ποτέ τον πλανήτη.

Ένας αστεροειδής που εκτιμάται ότι είναι 10 μέτρα μικρότερος από τον 2024 TP17 εξερράγη πάνω από την περιοχή της Σιβηρίας της Ρωσίας το 1908. Η σύγκρουση ήταν τόσο ισχυρή που ισοπέδωσε περίπου 830 τετραγωνικά μίλια δέντρων.

Αν χτυπούσε θα ήταν «κακά νέα»

Ο κ. Burridge δήλωσε στη MailOnline: «Κοντά στα 200 μέτρα είναι ένας μεγάλος αστεροειδής και ένα άμεσο χτύπημα σε μια πόλη από έναν τόσο μεγάλο αστεροειδή θα ήταν πολύ άσχημα νέα. Ωστόσο, θα έπρεπε να προσκρούσει στη Γη κοντά σε ένα μεγάλο πληθυσμιακό κέντρο για να είναι επικίνδυνο. Αν έπεφτε στον Ειρηνικό Ωκεανό ή στην έρημο Σάρα, μπορεί να είμαστε εντάξει».

Τόσο η NASA όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) συνεχίζουν να παρακολουθούν τους αστεροειδείς για να δουν αν κάποιος από αυτούς θα αποτελέσει ποτέ σημαντική απειλή για τη ζωή στη Γη.

Το Γραφείο Πλανητικής Άμυνας της ESA πραγματοποιεί τακτικές παρατηρήσεις για την ανεύρεση «επικίνδυνων διαστημικών βράχων».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ