Μπορείτε να καταλάβετε ποιος κρόκος είναι ο πιο υγιεινός;


Μπορείτε να καταλάβετε ποιος κρόκος είναι ο πιο υγιεινός; Το χρώμα που έχει ο κρόκος ενός αυγού μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την υγεία της κότας από την οποία προέρχεται και τη διατροφή της

Αν εσείς, βλέπατε αυτούς τους 3 κρόκους στην φωτογραφία, ποιος θα λέγατε ότι είναι πιο υγιεινός;

Τα περισσότερα αυγά που μπορείτε να βρείτε σε σούπερ μάρκετ έχουν έναν κρόκο με ένα ελαφρύ, χλωμό, κίτρινο χρώμα. Αυτό το χρώμα αποκαλύπτει ότι η κότα που το έκανε δεν τρέφεται σωστά. Τέτοιος, στην φωτογραφία, είναι ο κρόκος #2.

Αντιθέτως, όσο πιο παχύ, σκούρο, πορτοκαλί χρώμα έχει ο κρόκος, τόσο πιο υγιεινό είναι το αυγό. Τέτοιος είναι ο κρόκος #1 στην φωτογραφία.

Το ασπράδι αποτελεί το 67% του βάρους του αβγού και περιέχει περισσότερη από την μισή ποσότητα της συνολικής πρωτεΐνης. Με την πάροδο του χρόνου, η πρωτεΐνη αλλάζει μορφή και το ασπράδι αραιώνει.

Γι’ αυτό και τα φρέσκα αβγά παρουσιάζουν πιο συνεκτική υφή, ενώ το ασπράδι των πιο “μπαγιάτικων” αυγών τείνει να απλώνει περισσότερο.

Το χρώμα του κρόκου έχει αποδειχθεί ότι εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη διατροφή της κότας. Οι κότες που τρέφονται κατά βάση με καλαμπόκι παράγουν αβγά με κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα, ενώ εκείνες που τρέφονται με σιτάρι ή κριθάρι παράγουν αβγά με λιγότερο έντονο κίτρινο χρώμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ: Περίπτερα και ψιλικατζίδικα πήραν “φωτιά” – Τι ψάχνουν εκεί εκατοντάδες Έλληνες;

Το χρώμα του κρόκου είναι σταθερό και δεν μεταβάλλεται με το μαγείρεμα. Γι’ αυτό να έχετε πάντα στο νου σας, ότι ένα αυγό με πιο πορτοκαλί κρόκο είναι σίγουρα πολύ πιο υγιεινό από τα υπόλοιπα.

Μπορείτε να καταλάβετε ποιος κρόκος είναι ο πιο υγιεινός;
Μπορείτε να καταλάβετε ποιος κρόκος είναι ο πιο υγιεινός;


10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εμείς που τρώμε αυγά από κότες δικές μας, ελευθέρας βοσκής, ο κρόκος τους είναι σαν το 1, του σούπερ μάρκετ είναι σαν το 2 κ 3…

  2. Εννοείται ότι το 2 είναι το πιο φυσιολογικό χρώμα.. όσο πιο βαθύ κόκκινο τόσο περισσότερο κσροφυλη έχει μέσα η ζωοτροφή η οποία είναι χρωστική.. άλλωστε τα βιολογικά είναι πιο κίτρινος ο κρόκος.. στην Αμερική οι κρόκοι τών αυγών είναι κίτρινοι γιατί απαγορεύεται η χρήση χρωστικής..

  3. Με το χρώμα δεν μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα αν δεν κάνεις αναλύσεις στο αυγό. Σχετικά με το καλαμπόκι δεν είναι όσο αθώο λένε. Έχει ΑΦΛΑΤΟΞΙΝΕΣ οι οποίες είναι υπεύθυνες για πολλές μορφές καρκίνου. Στα αυγά στις κότες στα χοιρινά και αμνοερίφια γίνονται σπάνια αναλύσεις αφλατοξινων και σπάνια ελέγχονται τα ποσοστά τους. Μόνο στο γάλα γίνονται τακτικά αναλύσεις αφλατοξινων για αυτό και κυρίως οι αγελαδοτροφοι προσέχουν και κάνουν αναλύσεις αφλατοξινων στο καλαμπόκι πριν το δώσουν στις αγελάδες. Οι τσοπάνηδες σπάνια ταιζουν τα αμνοερίφια με καλαμπόκι. Αν οι αγελάδες φάνε καλαμπόκι με αφλατοξινες το μεταφέρουν άμεσα στο γάλα, όσο για το κρέας σπάνια γίνονται αναλύσεις. Οι αφλατοξινες δεν αποβάλλονται ποτέ από κανένα οργανισμό ανθρώπου ή ζώου αλλά δρουν αθροιστικά με την συχνότητα της διατροφής. Για αυτό μια καλή ισορροπημένη διατροφή πρέπει να έχει λίγο από όλα για να είναι όσο το δυνατόν λιγότερη η πρόσληψη αφλατοξινων. Παν μέτρον άριστον.

  4. Ρε ανώνυμε πες νούμερο τουλάχιστον ποια είναι τα χωριάτικα αυγά αφού εμεις δεν ξέρουμε …έλεος αυτά με το κίτρινο …

  5. Αφού μιλάμε για αυγά για s/m
    Να ξέρουμε πως το χρώμα το ” φτιάχνουν” με χρωστικές.
    Επίσης τα ” χωριάτικα αυγά έχουν αυτό το κίτρινο χρωμα

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ