Γλυκό του κουταλιού λεμόνι από τα χεράκια σας


Το γλυκό του κουταλιού λεμόνι είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας. Συνδυάζει την έντονη, αρωματική γεύση του λεμονιού με τη γλυκιά γεύση της ζάχαρης, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι.

Συνταγή για γλυκό του κουταλιού λεμόνι

Υλικά:

  • 10 μεγάλα λεμόνια βιολογικά
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμός λεμονιού

Οδηγίες:

  1. Ξεπλύνετε καλά τα λεμόνια και κόψτε τα σε λεπτές φέτες.
  2. Βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με νερό και βράστε τα για 5 λεπτά. Στραγγίστε και επαναλάβετε τη διαδικασία άλλη μια φορά για να φύγει η πικράδα.
  3. Σε καθαρή κατσαρόλα, προσθέστε τη ζάχαρη και το νερό. Βράστε το σιρόπι μέχρι να δέσει.
  4. Προσθέστε τις φέτες λεμονιού στο σιρόπι και βράστε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά.
  5. Λίγο πριν το τέλος, προσθέστε το χυμό λεμονιού για να διατηρηθεί το χρώμα και η γεύση.
  6. Μόλις δέσει το γλυκό, αφαιρέστε το από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.

Αποθηκεύστε το σε αποστειρωμένα βάζα και απολαύστε το οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας!

Πώς θα αποστειρώσετε τα βάζα

Η αποστείρωση των βάζων είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση των γλυκών του κουταλιού και άλλων σπιτικών συντηρητικών. Εξασφαλίζει ότι τα τρόφιμα διατηρούνται φρέσκα και δεν αναπτύσσονται μικροοργανισμοί.

Ακολουθούν τα βήματα για να αποστειρώσετε σωστά τα βάζα:

Οδηγίες αποστείρωσης βάζων

  1. Πλύσιμο βάζων και καπακιών:
    • Ξεκινήστε πλένοντας τα βάζα και τα καπάκια καλά με ζεστό νερό και σαπούνι. Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά. Ξεπλύνετε τα καλά με καθαρό νερό.
  2. Μέθοδος βρασίματος:
    • Τοποθετήστε τα καθαρά βάζα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και γεμίστε την κατσαρόλα με νερό έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τα βάζα.
    • Φέρτε το νερό σε βρασμό και αφήστε τα βάζα να βράσουν για περίπου 10-15 λεπτά.
    • Για τα καπάκια, αν είναι μεταλλικά, τοποθετήστε τα σε άλλο σκεύος και βράστε τα για 5 λεπτά, προσέχοντας να μην τα βράσετε πολύ για να μην καταστραφεί το λάστιχο.
  3. Στέγνωμα:
    • Αφαιρέστε τα βάζα και τα καπάκια με μια λαβίδα (για να μην τα αγγίζετε με τα χέρια σας) και τοποθετήστε τα ανάποδα σε μια καθαρή πετσέτα ή σε σχάρα για να στεγνώσουν φυσικά.
  4. Άμεση χρήση:
    • Χρησιμοποιήστε τα βάζα όσο είναι ακόμα ζεστά για να γεμίσετε το γλυκό του κουταλιού ή την άλλη συνταγή σας. Αυτό βοηθά στη σωστή σφράγιση και διατήρηση.

Συμβουλή:

Είναι καλό να γεμίζετε τα βάζα με το γλυκό όσο είναι ζεστά, καθώς η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του καυτού περιεχομένου και του κρύου γυαλιού μπορεί να προκαλέσει θραύση των βάζων.

Με αυτές τις απλές οδηγίες, τα βάζα σας θα είναι έτοιμα να διατηρήσουν τα γλυκά σας φρέσκα και ασφαλή για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ