Το κριθαρότο με κοτόπουλο είναι ένα πιάτο που συνδυάζει το πλούσιο άρωμα του κοτόπουλου και των μυρωδικών. Πρόκειται για μια θρεπτική και απολαυστική συνταγή, η οποία μπορεί να συνοδεύσει ένα οικογενειακό τραπέζι ή να γίνει το κυρίως πιάτο σε ένα επίσημο γεύμα. Το κριθαράκι με τον ζωμό κοτόπουλου δημιουργεί μια κρεμώδη υφή που θυμίζει ριζότο, ενώ τα λαχανικά και τα μυρωδικά προσθέτουν φρεσκάδα και βάθος στη γεύση.
Κριθαρότο με κοτόπουλο
Υλικά:
- 500 γρ. κριθαράκι
- 4 φιλέτα κοτόπουλου (κομμένα σε κύβους)
- 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 1 καρότο (τριμμένο)
- 1 κόκκινη πιπεριά (κομμένη σε κυβάκια)
- 1 ντομάτα (τριμμένη)
- 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου (ζεστός)
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. παρμεζάνα (τριμμένη)
- Φρέσκος μαϊντανός (για το γαρνίρισμα)
- Αλάτι και πιπέρι (κατά προτίμηση)
Οδηγίες:
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Βγάλτε το κοτόπουλο από το τηγάνι και αφήστε το στην άκρη.
- Στο ίδιο τηγάνι, προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και την πιπεριά, και σοτάρετε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέστε το κριθαράκι και σοτάρετε για 2-3 λεπτά, ώστε να πάρει μια ελαφριά χρυσαφένια απόχρωση. Σβήστε με το λευκό κρασί και αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Ρίξτε την τριμμένη ντομάτα και ανακατέψτε καλά.
- Ξεκινήστε να προσθέτετε τον ζωμό κοτόπουλου σταδιακά, όπως θα κάνατε με ένα ριζότο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να απορροφάται ο ζωμός. Συνεχίστε τη διαδικασία για 20-25 λεπτά μέχρι το κριθαράκι να μαγειρευτεί και να γίνει κρεμώδες.
- Επιστρέψτε το κοτόπουλο στο τηγάνι και ανακατέψτε για να ενσωματωθούν οι γεύσεις.
- Στο τέλος, προσθέστε την παρμεζάνα και αλατοπιπερώστε κατά προτίμηση.
- Γαρνίρετε με φρέσκο μαϊντανό και σερβίρετε ζεστό.
Καλή απόλαυση!