Τεκμήρια ακινήτων: Τι ισχύει από το 2025 – Οι παγίδες της υπερφορολόγησης


Το 2025, οι ιδιοκτήτες, κληρονόμοι, ενοικιαστές και φοιτητές που διαμένουν σε διαφορετικές κατοικίες από τους γονείς τους θα αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις με τα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία καθορίζουν το τεκμαρτό εισόδημα που θα πρέπει να δηλώσουν στην εφορία. Ακολουθούν οι βασικές πληροφορίες και τρόποι αντιμετώπισης αυτών των τεκμηρίων.

Ποιους αφορούν τα τεκμήρια

Τα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες βαρύνουν κάθε φορολογούμενο που το 2024 κατείχε ή χρησιμοποίησε μια κύρια ή/και δευτερεύουσα κατοικία, είτε ως ιδιοκτήτης, ενοικιαστής ή δωρεάν παραχωρηθείσα κατοικία. Ιδιαίτερα, τα τεκμήρια επηρεάζουν τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους και ενοικιάζουν κατοικία, καθώς και τους κληρονόμους που απέκτησαν νέα ακίνητα κατά τη διάρκεια του έτους​.

Πώς υπολογίζονται τα τεκμήρια ακινήτων

Τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες υπολογίζονται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα, την τιμή ζώνης της περιοχής, και αν πρόκειται για διαμέρισμα ή μονοκατοικία. Επιπλέον, οι βοηθητικοί χώροι, όπως αποθήκες και γκαράζ, συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό​.

Μείωση τεκμηρίων μέσω χρόνου διαμονής

Μπορείτε να μειώσετε τα τεκμήρια, δηλώνοντας τον πραγματικό χρόνο που διαμείνατε στην κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία σας. Για παράδειγμα, αν κατοικήσατε σε μια εξοχική κατοικία για μερικούς μήνες, το τεκμήριο για την κύρια κατοικία σας θα μειωθεί αντίστοιχα. Σημαντικό είναι ότι, για να υπολογιστεί ως ολόκληρος μήνας μη κατοίκησης, η διαμονή πρέπει να ήταν μικρότερη από 15 μέρες μέσα στον μήνα​.

Αποφυγή τεκμηρίων: Τρόποι κάλυψης της διαφοράς

Αν το τεκμαρτό εισόδημα που θα προκύψει είναι υψηλότερο από το πραγματικό σας, μπορείτε να το καλύψετε με έως και 8 διαφορετικούς τρόπους, όπως:

  • Πραγματικά εισοδήματα που απαλλάσσονται από φόρο (π.χ. επιδόματα τέκνων, τόκοι καταθέσεων).
  • Έσοδα από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων (π.χ. ακινήτων, οχημάτων).
  • Δάνεια ή δωρεές που έλαβαν χώρα μέσα στο 2024.
  • Κέρδη από τυχερά παιχνίδια​

Ποιες είναι οι επόμενες αλλαγές στα τεκμήρια

Μέχρι το τέλος του 2025, αναμένεται να γίνει μείωση έως και 30% στα τεκμήρια διαβίωσης, ειδικά για τις περιοχές με υψηλές αντικειμενικές αξίες. Αυτό θα βοηθήσει στην άμβλυνση των αδικιών που δημιουργούνται από την υπερφορολόγηση, κυρίως σε περιπτώσεις κληρονομιών ή αγορών ακινήτων​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ